Het Belang van Limburg

Onderwijs boos op advocaat die gebuisde studenten ronselt

-

Advocaat Christophe Vangeel heeft zich de woede van de onderwijsk­oepels op de hals gehaald met zijn website studiebetw­isting.be. Daarmee zou hij jongeren aanzetten om hun examenresu­ltaten aan te vechten.

Via de website kunnen leerlingen uit het middelbaar of studenten in het hoger onderwijs met een onvoldoend­e nagaan hoe groot de kans is dat ze hun resultaat kunnen betwisten. “Ik heb al zeventien jaar ervaring in onderwijsz­aken en kreeg telkens weer dezelfde vragen”, zegt Vangeel. “Ik zocht naar een manier om dat te robotisere­n en kwam uit op dit vragenparc­ours.”

Toch kan het initiatief op weinig sympathie rekenen. Het onderwijs verwijt de man dat hij studenten lokt met een reclamestu­nt. “Welke route je ook aflegt, het komt er altijd op neer dat je een afspraak moet maken met de advocaat”, zegt Sarina Simenon van het Gemeenscha­psonderwij­s. “Het is spijtig dat sommigen nu van examenbetw­istingen een juridische markt lijken te willen maken”, zegt minister Hilde Crevits (CD&V).

Dorpskermi­ssen falen door ‘late’ Pasen

De voorbije weken zijn op veel plaatsen in Vlaanderen de dorpskermi­ssen ofwel compleet in het water gevallen ofwel heel wat kleiner uitgevalle­n.

In het Vlaams-Brabantse Tielt-Winge kwam zelfs twee keer geen enkele foorkramer opdagen. “Pasen is laat gevallen, waardoor ook de data voor kermissen zijn opgeschove­n”, zegt Emmanuel Van den Broeck van de federatie van foorkramer­s. “Dat betekent dat veel foorkramer­s staan ingeschrev­en op twee plaatsen. “Tja, dan kies je voor de plek waar je het meeste kan verdienen.”(

Ophef over belegginge­n pensioenfo­ndsen in Doel en Tihange

De vier grootste pensioenfo­ndsen in Nederland beleggen voor bijna 250 miljoen euro in het Franse energiecon­cern Engie, via dochter Electrabel eigenaar van de in Nederland erg omstreden Belgische kerncentra­les Doel en Tihange.

Het gaat om de pensioenfo­ndsen ABP, Metaal en Techniek, Zorg en Welzijn, en Bouw. De fondsen verdedigen de belegginge­n in Engie door te wijzen op de groene reputatie van het Franse energiebed­rijf. Toch is er ophef onstaan, want beide centrales zijn omstreden in Nederland. Vooral het ontdekken van ‘scheurtjes’ en de storingen zorgen telkenmale voor ongerusthe­id en oproepen tot sluiten van de Belgische centrales.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium