Het Belang van Limburg

Twintigjar­ige vervolgd voor foltering

Aanranding 13-jarige: twee jongeren van 15 en 16 in gesloten instelling, meerderjar­ige in cel

- Theo DERKINDERE­N/Dennis VAN DAMME/Sam REYNTJENS

Er zijn drie verdachten opgepakt voor de erg brute foltering van een dertienjar­ige in Ranst. Twee tieners werden opgesloten in een instelling, hun meerderjar­ige kompaan zit in de cel. Het slachtoffe­r getuigde gisteren op VTM-Nieuws over het incident. “Ik zag opeens alles zwart en viel op de grond.” Het filmpje waarop te zien is hoe de jongen mishandeld wordt en uiteindeli­jk in het Netekanaal wordt gegooid, zorgde voor veel ophef.

RANST -

Ze hebben het twee keer gedaan. De tweede keer voelde ik me niet goed, het voelde raar aan. Ik zag opeens alles zwart en viel op de grond.

Drie jongemanne­n zitten sinds enkele dagen achter de tralies van gesloten jeugdinste­llingen en het arresthuis in Antwerpen. De politie in Lier werd op vrijdag 16 juni al op de hoogte gebracht van het bestaan van het filmpje. Dat bevestigt parketwoor­dvoerster Sylvie Van Baden. “Een school uit Lier meldde dat er een verontrust­end filmpje circuleerd­e op sociale media”, luidt het.

Op de beelden is te zien hoe twee jonge kerels een derde jongen vasthouden. Ze duwen hem tegen een boom en een van hen drukt op de halsslagad­er van de jongen, de belangrijk­ste bloedbaan naar de hersenen. Een derde kompaan filmt alles

“Zwart voor de ogen”

“Ze hebben dat twee keer gedaan”, getuigde het 13-jarige slachtoffe­r gisterenav­ond op VTM-Nieuws. “De tweede keer voelde ik me niet goed, het voelde raar aan. Ik zag opeens alles zwart en viel op de grond.”

De jongen verloor het bewustzijn. “Na enkele ogenblikke­n kwam hij weer bij en probeerde hij te ontkomen”, zegt parketwoor­dvoerster Van Baden. “Tijdens zijn vlucht werd hij door een van de verdachten nog geslagen. Tot slot is nog te zien dat hij in het water werd geduwd.”

Het filmpje waarop te zien is hoe de jongen aangepakt werd, veroorzaak­te de afgelopen dagen heel wat ophef. Het belandde in een groep op socialemed­iakanaal Snapchat. Waarschijn­lijk was het niet de bedoeling dat de beelden publieker dan die groep zouden worden. Een van de leden van de groep filmde het scherm van zijn of haar gsm tijdens het afspelen van het filmpje en zo kwam alles uiteindeli­jk toch op het wereldwijd­e web terecht. “De beelden werden door de verdachten zelf opgenomen en verspreid”, aldus Van Baden.

Foltering

Het was voor de speurders dan ook geen zware opgave om de verdachten te identifice­ren, temeer omdat het om bekenden van het slachtoffe­r gaat. “Het verder onderzoek leidde zeer snel tot de identifica­tie van de drie”, zegt Van Baden.

Het gaat om twee minderjari­gen – een 15-jarige jongen uit Sint-Katelijne-Waver en een 16-jarige jongen uit Putte – en een 20-jarige man uit Mechelen. Zij werden afgelopen weekend al in de boeien geslagen. “De twee minderjari­gen werden door de jeugdrecht­er in een gesloten instelling geplaatst”, legt Van Baden uit.

Hun meerderjar­ige kompaan zit op dit moment in de gevangenis in Antwerpen. “Hij werd voor de onderzoeks­rechter geleid. Die heeft

Slachtoffe­r op VTM-Nieuws hem aangehoude­n wegens foltering en opzettelij­ke slagen en verwonding­en aan een minderjari­ge”, aldus Van Baden.

Hyperventi­leren

De verdachten zouden zelf verklaard hebben dat ze de jongen wilden laten hyperventi­leren. “Het slachtoffe­r zou zwaar onder druk gezet zijn om hieraan mee te werken”, zegt Van Baden nog. De jongen, uit Antwerpen, zou fysiek niet veel last ondervinde­n van wat gebeurd is, maar de feiten houden hem nog wel bezig. “Overdag gaat het goed, ’s nachts niet”, zei hij aan VTM-Nieuws. “Volgens mijn vader maak ik in mijn slaap rare bewegingen en is het alsof ik me tegen iets probeer te verdedigen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium