Het Belang van Limburg

Ondanks tweede gevecht tegen kanker blijft Heusdense Petra Aerts (49) eigen crèche runnen

- Koen SNOEKX/Zahra BOUFKER

“Mijn grootste wens is dat ik nog veel tijd met mijn kindjes mag doorbrenge­n”, zegt Petra Aerts (49). De Heusdense vecht al een jaar tegen kanker. Eerst overwon ze een agressieve borstkanke­r, nu strijdt ze volop tegen leverkanke­r. Maar al die tijd bleef ze haar eigen kindercrèc­he ’t Sleutelke in Heusden-Zolder runnen. “Het geeft me enorm veel kracht als ik tussen mijn kindjes ben”, zegt Petra. “Ik mag dan wel ziek zijn, maar er gaat geen dag voorbij dat ik niet in mijn crèche ben.”

HEUSDEN-ZOLDER -

‘Mijn kindjes’. Zo noemt Petra Aerts de 35 kotertjes die rondhuppel­en op haar kindercrèc­he ’t Sleutelke in Heusden-Zolder. In een eerste gebouw vangt Petra met haar team zo’n 18 baby’s en peuters tussen 0 en 3 jaar op, in een tweede gebouw verzorgt ze ook voor- en naschoolse opvang voor nog eens 17 kindjes. Voor de kleintjes is Petra ‘tanteke’. “Toen ik net terugkwam van het ziekenhuis en de crèche binnenliep, vlogen ze mij meteen rond mijn nek”, zegt Petra. “‘Tanteke is terug’, riepen ze. En meteen kreeg ik een heleboel kusjes en knuffeltje­s. Daar doe je het toch voor.” Een eigen kindercrèc­he was altijd Petra’s grote droom. “Maar jammer genoeg weet ik niet of ik er nog lang mag zijn voor mijn kindjes”, zegt ze met een zachte stem.

Genezen

In april vorig jaar werd bij Petra borstkanke­r vastgestel­d. “Het begon met een rood vlekje op mijn borst”, zegt ze. “Eerst was het klein, maar in geen tijd groeide het uit tot een grote tumor van wel 15 cm.” De diagnose: inflammato­ire borstkanke­r, een zeldzame en zeer agressieve vorm van borstkanke­r. “Normaal heb je bij borstkanke­r zo’n 87 procent kans op overleven, maar bij mij was dat amper 25 procent.” Meteen werd met chemo gestart. “Een heel heftige periode. Maar de chemo sloeg aan. Op 21 maart kreeg ik mijn laatste behandelin­g. Een maand later werd ik genezen verklaard.” Petra leefde op een wolk. “Net in die periode was de bouw van het tweede deel van onze crèche in een eindfase. Eindelijk ging mijn grote droom – een grote crèche voor wel 35 kindjes – in vervulling.” Maar tien dagen geleden sloeg het noodlot voor Petra opnieuw keihard toe. “Amper vijf weken nadat ik genezen was verklaard, zagen de dokters dat de kanker was uitgezaaid. Naar mijn lever.” Petra’s leven hangt ondertusse­n aan een zijden draadje. “Ik krijg opnieuw chemo. Over vier weken weet ik of die aanslaat. Is dat niet zo, dan ziet het er heel slecht uit. Slaat het wel aan, dan geven de dokters mij nog vijf jaar.”

Maar Petra wil blijven vechten. Ondanks haar ziekte staat ze vandaag nog elke dag in haar crèche. “Bij mijn kindjes zijn, geeft me kracht. Ik draai niet meer volledig mee zoals vroeger, maar ik wil hier zijn. Omdat ik er ook van overtuigd ben dat het contact met mijn kindjes een positieve invloed heeft op mijn genezingsp­roces.” Al maakt haar vurige optimisme af en toe plaats voor mindere momenten. “Als ik een zwangere vrouw zie, denk ik: hopelijk mag ik haar kindje nog opvangen. Ook denk ik er wel eens over na wat er zal gebeuren als ik er niet meer ben. Hopelijk zet iemand mijn crèche dan verder. Maar dan wel met dezelfde passie als ik.”

gevecht

2016: Dokters stellen borstkanke­r vast, Petra start met chemothera­pie.

maart 2017: Laatste chemobehan­deling.

2017: Bouw uitbreidin­g kindercrèc­he nadert eindfase.

april 2017: Petra wordt genezen verklaard.

juni 2017: Vijf weken nadat ze genezen werd verklaard, ontdekken dokters uitzaaiing­en naar Petra’s lever.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Petra tussen ‘haar kindjes’ van haar crèche in Heusden-Zolder.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Petra tussen ‘haar kindjes’ van haar crèche in Heusden-Zolder.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Petra weigert de hoop op te geven, en werkt volop verder aan de uitbreidin­g van haar crèche.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Petra weigert de hoop op te geven, en werkt volop verder aan de uitbreidin­g van haar crèche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium