Het Belang van Limburg

VS boos op Noord-Korea over dood Otto Warmbier

Student sterft na vrijlating uit Noord-Koreaanse cel

- Luc STANDAERT

President Donald Trump heeft boos gereageerd op het overlijden van Otto Warmbier, de Amerikaans­e student die zeventien maanden vastzat in Noord-Korea en zich bij zijn thuiskomst in een coma bevond. Trump veroordeel­de de “brutalitei­t” van het Noord-Koreaanse regime.

WASHINGTON -

“Er zijn Otto Warmbier veel slechte dingen overkomen, maar we hebben hem toch nog naar huis bij zijn ouders kunnen brengen, die blij waren hem terug te zien, ook al was hij in een zeer slechte toestand”, zo zei Trump. Otto Warmbier, student aan de universite­it van Virginia, was in december 2015 naar China gereisd en ging daar in op het aanbod van een Chinees reisbureau dat adverteerd­e met “budgetreiz­en naar bestemming­en waarvan je moeder vindt dat je er beter wegblijft”.

Werkkamp

Bij zijn terugreis na vijf dagen Noord-Korea werd Warmbier opgepakt op de luchthaven van Pyonyang. Hij werd ervan beschuldig­d in het hotel een propaganda­poster van de muur te hebben gehaald om mee naar huis te smokkelen. Nog geen twee maanden later werd de student veroordeel­d tot 15 jaar werkkamp. Niemand hoorde nog iets van hem tot zijn ouders twee weken geleden te horen kregen dat hun zoon in coma lag. Enkele dagen later haalde een Amerikaans team hem op in Pyongyang. Vader Warmbier prees maandagavo­nd de Trumpadmin­istratie en had kritiek op de aanpak van de Obama-administra­tie, die de familie geadviseer­d had zich gedeisd te houden.

Hersenscha­de

Toen Trump over de zaak hoorde, gaf hij minister van Buitenland­se Zaken Rex Tillerson opdracht maatregele­n te nemen om de vrijlating van de student te bekomen. Op 6 juni hoorde een vertegenwo­ordiger van Tillerson van de Noord-Koreaanse VN-ambassadeu­r dat de gezondheid van Warmbier achteruit ging. Een week later haalde een Amerikaans medisch team hem op in Noord-Korea. Maar Warmbier verkeerde toen al in een vegetatiev­e toestand. De student overleed maandagavo­nd, nog geen week na zijn thuiskomst.

Het blijft gissen naar wat Otto Warmbier overkomen is. De artsen in de VS vonden geen tekenen van fysieke mishandeli­ng. Volgens Noord-Korea had de student kort na zijn veroordeli­ng botulisme gekregen en raakte hij in een coma na het nemen van een slaappil. Amerikaans­e artsen vonden geen tekenen van botulisme, maar wel van zware hersenscha­de zoals die ontstaat door zuurstofte­kort bij een hartstilst­and.

Volgens de ouders van Otto Warmbier heeft hun zoon nog gevoeld dat hij thuisgekom­en was. “Toen hij teruggebra­cht werd reageerde hij totaal niet, maar hij leek angstig. De volgende dag was dat veranderd en leek hij vredig. Hij was thuis en we geloven dat hij dat gevoeld heeft.”

De affaire doet de toch al gespannen relaties tussen Noord-Korea en de VS geen goed. Noord-Korea houdt nog altijd drie Amerikanen van Koreaanse komaf vast. In mei oogstte Trump nog kritiek toen hij zei dat hij “vereerd zou zijn” de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te ontmoeten “op een gepast tijdstip”.

Het reisbureau waarmee Warmbier naar Noord-Korea trok, liet dinsdag weten dat het stopt met de reizen voor Amerikanen.

 ?? FOTO REUTERS ?? Vorige week werd Otto Warmbier (inzet) nog van het vliegtuig gedragen in Cincinnati. Maandag overleed hij.
FOTO REUTERS Vorige week werd Otto Warmbier (inzet) nog van het vliegtuig gedragen in Cincinnati. Maandag overleed hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium