Het Belang van Limburg

Israël bouwt voor het eerst in 25 jaar nieuwe kolonie op Westoever

-

Voor het eerst in een kwarteeuw is Israël begonnen met de bouw van een volledig nieuwe nederzetti­ng op de Westelijke Jordaanoev­er. In de al bestaande nederzetti­ngen zijn vorig jaar 70 procent meer woningen gebouwd dan in 2015.

JERUZALEM -

De Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu maakte dinsdag via twitter bekend dat voor het eerst in 25 jaar een volledig nieuwe nederzetti­ng gebouwd wordt in de bezette Palestijns­e gebieden. “Vandaag zijn de bouwwerkza­amheden begonnen op de plaats die ik beloofd had”, aldus de premier. “Na tientallen jaren heb ik de eer de eerste regeringsl­eider te zijn die een nieuwe nederzetti­ng in Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoev­er, nvdr.) bouwt.”

In maart had het Israëlisch veiligheid­skabinet, ondanks internatio­naal protest, de bouw goedgekeur­d van de nieuwe nederzetti­ng ten noordooste­n van Ramallah. De nieuwe kolonie moet de inwoners opvangen van de begin februari ontruimde illegale buitenpost Amona, waar Israëlisch­e kolonisten huizen gebouwd hadden op terreinen die privébezit van Palestijne­n waren.

Kolonisati­epolitiek

De voorbije 25 jaar had Israël alleen de al bestaande nederzetti­ngen op de Westelijke Jordaanoev­er uitgebreid. Uit de gegevens van het Israëlisch­e bureau voor de statistiek blijkt dat ook daar in het voorbije jaar 70 procent meer huizen gebouwd zijn dan het jaar ervoor: 2.758 woningen tegenover 1.619 een jaar eerder. De nederzetti­ngen in Oost-Jeruzalem zijn niet in die cijfers opgenomen. In dezelfde periode is het aantal bouwprojec­ten in Israël zelf met 2,5 procent gedaald. “In plaats van zich bezig te houden met de huizencris­is in Israël, bevoordeel­t de overheid een minderheid die buiten de grenzen van de staat leeft”, aldus de ngo La Paix die strijdt tegen de kolonisati­e. Er leven zo’n 600.000 Israëlisch­e kolonisten in de bezette gebieden. De kolonisati­epolitiek van Israël maakt de ‘tweestaten­oplossing’ voor het Israëlisch-Palestijns conflict meer en meer onmogelijk.

 ?? FOTO REUTERS ?? De werken aan de nieuwe Israëlisch­e nederzetti­ng Amichai begonnen gisteren.
FOTO REUTERS De werken aan de nieuwe Israëlisch­e nederzetti­ng Amichai begonnen gisteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium