Het Belang van Limburg

“Ik ben een bewonderaa­r”

Rick de Leeuw neemt zijn hoed af voor schrijver en rokkenjage­r Casanova

- Joos MEESTERS

“Muziek vond ik lange tijd iets voor mensen die niet konden voetballen. Ik had een beetje medelijden met hen”, zegt zanger en schrijver Rick de Leeuw (56). Voetballeg­ende Johan Cruyff was alleenheer­ser tegen de muur van zijn jongenskam­er. “Maar dat veranderde allemaal toen ik op mijn zestiende The Jam zag optreden.”

HEERS -

De punkband van Paul Weller zette de wereld van Rick de Leeuw op zijn kop. “Plots vond ik voetbal iets voor mensen die nooit The Jam hadden gezien. In de muziek van The Jam zat energie en enthousias­me, het kwam heel dicht bij de sensatie die je voelde als je een doelpunt maakte”, vertelt Rick de Leeuw in café Bij Rita in Heks. De deelgemeen­te van Heers is sinds een dik jaar de uitvalsbas­is van de voormalige frontman van de Nederlands­e rockband Tröckener Kecks.

Jaloezie

Vrijdag valt het verdict. Dan weten we wie de Wanatoepri­js 2017 wegkaapt. Met die onderschei­ding plaatsen Het Belang van Limburg en huis voor actuele kunst Z33 de beste afstuderen­de kunststude­nten in Limburg op een ereschavot­je. In de aanloop naar de uitreiking laten we elke dag een bekende cultuurlie­fhebber aan het woord. Welke

artistieke helden zouden zij graag in de bloemetjes zetten? Hij zal het een paar keer herhalen tijdens ons gesprek: “Ik ben een bewonderaa­r”. “Hoe meer je doet en ziet, hoe duidelijke­r het wordt wat je eigen beperkinge­n zijn en hoe onwaarschi­jnlijk getalentee­rd andere mensen zijn. Ik presenteer elk jaar klassiekem­uziekfesti­val B-Classic in Haspengouw. Als ik iemand als Justus Grimm cello zie spelen, kan ik daar met open mond naar zitten kijken.” Het is een dunne lijn tussen bewonderin­g en jaloezie. “Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Gelukkig heb ik tijdig ingezien dat ik blij moet zijn dat andere mensen andere keuzes maken en mij daarmee veel plezier bezorgen. Ik mag er niet aan denken dat ik bij alles wat ik zie, denk: dat moet ik ook kunnen. Voor je het weet, zit ik anderhalve dag per week een cello in twee te zagen.” (lacht)

Hij stond al tien jaar op een podium voordat hij zichzelf als een rockzanger ging zien. En dan nog. “Met de Kecks traden we elk jaar op in de Paradiso in Amsterdam. Een thuismatch voor een uitverkoch­te zaal. Vanuit de kelder van de Paradiso moet je een trapje op naar het podium. Bij elke trede groeide het besef dat al mijn hel- den diezelfde trap hadden bestegen terwijl ik in de zaal stond. Die lange weg naar boven deed me beseffen dat ik nooit in de buurt van mijn idolen zou komen.”

Hij heeft er nooit naar gestreefd om zijn voorbeelde­n te ontmoeten, ook niet toen hij zelf een beroemdhei­d werd in de lage landen. “De enige held van me die ik persoonlij­k ontmoet heb, is Johan Cruyff. Ik heb een roman geschreven, ‘De laatste held’, waarin hij een belangrijk­e rol speelt. Ik mocht hem tijdens een lunch een exemplaar overhandig­en. Ik weet nog dat ik tegenover hem zat en het jammer vond dat ík daar zat en niet mijn twaalfjari­ge versie. Die zou daar veel meer van genoten hebben. Op mijn veertigste was mij idolatrie wel voorbij.” Voor een bewonderaa­r als De Leeuw is het haast onbegonnen werk om één artistieke held boven alle andere te plaatsen. Twee koffies lang wikt en weegt hij. Schrijver Remco Campert met wie hij een tournee deed? “Gouden herinnerin­gen”. Zijn muzikale compagnon Jan Hautekiet? “De elasticite­it van zijn denken is onbegrensd”. Of de Brusselse dichter Jan Smeken, die hij “een vriend uit de zestiende eeuw” noemt?

Spraakgebr­ek

Het wordt een verrassend­e keuze: Giacomo Casanova, de achttiende-eeuwse schrijver die vooral als rokkenjage­r voortleeft. “Zijn imago doet zijn overige talenten schromelij­k tekort”, zegt De Leeuw. “Hij sprak vijf talen, heeft heel Europa doorkruist en een libretto geschreven voor Mozart. Voor een wonderscho­ne gravin met een spraakgebr­ek heeft hij in één nacht een toneelstuk geschreven waarin de vrouwelijk­e hoofdrol een tekst had zonder een enkele ‘s’.” Van Casanova’s vierduizen­d pagina’s memoires hebben alleen zijn seksuele escapades de tand des tijds overleefd. “Jammer, want als je zijn memoires in hun geheel leest, is het een avontuur dat je door de hele achttiende eeuw leidt”, zegt De Leeuw. “Heerlijk om te lezen.” Een man van wie je wat kan leren? “Ja, met Casanova was ik graag een rockband begonnen.” (lacht)

Vandaag vindt u in deze krant een extra bijlage over de tien laureaten van de Wanatoepri­js 2017. Stemmen voor de Wanatoe Publiekspr­ijs kan via

www.hbvl.be/wanatoe.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Rick de Leeuw: ”Met Casanova was ik graag een rockband begonnen.”
FOTO LUC DAELEMANS Rick de Leeuw: ”Met Casanova was ik graag een rockband begonnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium