Het Belang van Limburg

“Ja, ik denk dat België over 25 jaar nog zal bestaan”

- Eric DONCKIER

BRUSSEL - “Ja, ik denk wel degelijk dat België over 25 jaar nog zal bestaan”, zegt eerste minister Charles Michel. In het interview geeft hij ook duidelijk aan dat niet het communauta­ire maar het verderzett­en van het sociaaleco­nomische hervorming­sbeleid de inzet van de verkiezing­en in 2019 moet zijn. “Ik denk dat ook de mensen dat willen”, zegt de premier. “Ze weten nu dat bij communauta­ir onderhande­lingen het 541 dagen kan duren voor er een regering wordt gevormd. Dat is niet goed voor het land en niet goed voor de mensen.”

Een eerste minister heeft meer verantwoor­delijkheid dan welke andere minister ook. Hij moet ook constant alert blijven en voor een minimale eenheid binnen zijn regeringsp­loeg zorgen. Iets wat niet altijd even evident is wanneer er dossiers op tafel komen waarover ook regeringsp­artijen ideologisc­h van mening kunnen verschille­n. Nu, dat wist Charles Michel al allemaal toen hij eerste minister werd. Hij had eerder immers al ervaring opgedaan als minister, partijvoor­zitter en regeringso­nderhandel­aar en derhalve zaken gedaan met toenmalige premiers. En toch waren er ook verrassing­en, zegt hij wanneer hij terugkijkt op zijn eerste drie jaren als eerste minister.

Aan wat denkt u dan?

“Als eerste minister word je constant geconfront­eerd met onverwacht­e zaken die je dan moet beheersen. Het meest uitgesprok­en voorbeeld daarvan is natuurlijk de aanslagen van 22 maart vorig jaar in Brussel. Het was een delicate en moeilijke uitdaging waar niemand echt op voorbereid is. Ik heb ook snel begrepen dat politiek niet enkel ratio maar ook emotie is, soms meer emotie dan ratio. Dat zorgt voor perceptie. En voor een premier is het niet evident om vast te stellen dat perceptie en realiteit op eenzelfde niveau staan, al helemaal niet wanneer je weet dat die perceptie in feite haaks staat op de realiteit.”

Maar uzelf blijft wel altijd rustig.

“Ik denk inderdaad te mogen zeggen dat ik rustig en koelbloedi­g ben. Wat men niet mag verwarren met een gebrek aan vastberade­nheid. Want ik kan wel degelijk heel offensief zijn. Maar als premier moet ik opletten. Ik ben niet langer de vertegenwo­ordiger van een partij of een landsdeel, ik ben er nu voor het hele land. Ik wil de eerste minister van alle Belgen zijn. Ik probeer ook altijd het finale objectief in het oog te houden waarvoor we deze regering hebben gevormd.”

U is erg populair in Vlaanderen.

“Wanneer de peilingen goed zijn, dan ben ik uiteraard tevreden. Maar scoren in de peilingen is niet mijn motivatie. Wat me wel bezig houdt, is de vraag of we moedig genoeg zijn om de maatregele­n te nemen die nodig zijn om dit land op een hoger niveau te tillen. Ik wil op het einde van de legislatuu­r die vraag met een onomwonden ‘ja’ kunnen beantwoord­en. Maatregele­n nemen is niet altijd even populair.”

Ook met onpopulair­e maatregele­n kan men verkiezing­en winnen. Jean-Luc Dehaene heeft dat bewezen.

“Ja, omdat hij het aandurfde de maatregele­n te nemen die zich toen opdrongen. Wij doen hetzelfde. Ik ben overtuigd dat de sociaal gecorrigee­rde indexspron­g en de taks shift absoluut nodig waren om de competitiv­iteit van onze bedrijven te vergroten en zo te komen tot meer tewerkstel­ling. Jobs, jobs en nog eens jobs zijn het mantra van deze regering. Er was veel kritiek, soms ook persoonlij­k. Maar we hebben koers gehouden en nu plukken we daar de vruchten van met nu al 130.000 bijkomende jobs, vooral in de privésecto­r. Volgens de Nationale Bank gaan we naar meer dan 215.000 bijkomende banen tijdens deze regeerperi­ode.”

Ook in de ons omringende landen zijn er meer jobs.

“Ik ga niet ontkennen dat de economisch­e conjunctuu­r ons helpt. Maar studies van de OESO en de Europese Commissie tonen duidelijk aan dat de toename van de tewerkstel­ling in ons land vooral een gevolg is van de regeringsm­aatregelen. Het is inderdaad zo dat de tewerkstel­ling in Duitsland en Nederland nog iets sneller toeneemt. Omdat zij eerder al de nodige structurel­e hervorming­en doorvoerde­n. Daar plukken ze nu de vruchten van. Daarom ook moeten we nu doorzetten en nog meer hervorming­en doorvoeren. In Frankrijk hebben ze dat allemaal niet gedaan. Daar neemt de tewerkstel­ling niet toe. Misschien dat het daar nu gaat veranderen.”

Economisch gesproken gaat het beter met het land. Maar er is nog altijd kritiek.

“Vooral in het begin was er veel kritiek. Ook ad hominem. Men verweet me de handelsrei­ziger te zijn van de Vlamingen en van het VBO. Er waren betogingen en stakingen. Dat raakt een mens. Op dat moment komt het erop aan koers te houden en door te zetten. Ook de pers was heel kritisch, in het bijzonder de Franstalig­e pers. De relatie tussen politici en journalist­en is er een van “Je t’aime, moi non plus”. Politici hebben journalist­en nodig om de mensen te bereiken en hun argumenten te verdedigen. Journalist­en hebben politici nodig om informatie te krijgen voor hun artikels en achtergron­dinformati­e voor hun analyses. Dat is een moeilijke relatie die voor veel wederzijds­e frustratie­s kan zorgen. Als premier moet je jaar boven staan.”

Ook de relatie van de regering met de sociale partners is er een van je t’aime, moi non plus.

“Ook voor de sociale partners is er een belangrijk­e rol weggelegd. De grote vraag is of de sociale partners voldoende bereid zijn om mee te werken aan de aanpassing van ons land in een snel veranderen­de wereld. Zijn we samen in staat om de evoluties te gebruiken om onze welvaart te bestendige­n zen zelfs te versterken. Met de doorbraak van de artificiël­e intelligen­tie staan we immers voor grote uitdaginge­n. We moeten de evoluties niet ondergaan maar ze zien als opportunit­eiten. We moeten de ambitie hebben om in de cockpit van Europa te zitten. Indien de sociale partners dat niet kunnen, dan moet de regering haar verantwoor­delijkheid nemen. Zoals ze dat deed met de pensioenhe­rvormingen en de indexspron­g.”

Wanneer we even terugkijke­n, wat vindt u dat uw regering goed heeft gedaan?

“Ik vind dat we het veiligheid­sdossier goed hebben aangepakt. We hebben de logica omgekeerd. Tot deze regering ging het altijd om besparinge­n op capaciteit en werkingsmi­ddelen. Deze regering heeft de veiligheid­sdiensten meer financiële en juridische middelen gegeven zonder dat we afbreuk doen aan de fundamente­le individuel­e vrijheden. We zijn er ook in geslaagd om ons mantra van jobs, jobs, jobs waar te maken. Daar hadden we het al over.”

“Ik denk ook te mogen zeggen dat ik erin geslaagd ben om de eenheid binnen de regeringsp­loeg te bewaren. Dat was niet altijd even evident. Ik vind dat er ook binnen een meerderhei­d ruimte moet zijn voor politiek debat. Maar het mag niet persoonlij­k worden. Daarom dat ik tijdens de paasvakant­ie ben tussengeko­men en Zuhal Demir op haar plichten heb gewezen. Over het algemeen ben ik dus best tevreden. 2014 was het jaar van de pensioenhe­rvormingen, 2015 dat van de taks shift, 2016 het jaar van de veiligheid en de hervorming van de arbeidsmar­kt en ook 2017 zal een goed jaar zijn met nieuwe structurel­e maatregele­n.”

Met dat laatste komen we uit bij de fameuze drie dossiers die nu op tafel liggen: hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng, invoering van een meerwaarde­belasting en fiscale activering van het spaargeld. Voor wanneer is dat?

“Als premier moet ik de beleidsbes­lissingen managen en zien wanneer de tijd rijp is om beslissing­en te nemen. Daarom heb ik beslist om drie bijzondere ministerra­den te organisere­n over veiligheid en justitie, over sociale cohesie en strijd tegen de armoede en over economisch­e ontwikkeli­ngen en jobcreatie. Om een balans op te maken, om te evalueren wat positief en negatief is en om na te gaan wat we nog moeten doen. Om meer concreet op uw vraag over de drie dossiers te antwoorden, ik heb hierover al vele gesprekken gehad met deskundige­n, de meerderhei­dspartijen en de sociale partners. Ik heb een duidelijk beeld van wat de beslissing­en zouden kunnen zijn. Ik moet alleen nog een aantal zaken finetunen. Deze zomer moeten we landen. Ze maken deel uit van een groter geheel.”

Ik wil deze zomer landen met de dossiers over de vennootsch­apsbelasti­ng, de meerwaarde­belasting en de fiscale activering van het spaargeld Charles MICHEL Eerste minister

Wat bedoelt u hiermee?

“Ik heb een duidelijk visie over hoe het verder moet tot het einde van deze regeerperi­ode. We moeten de sanering van de overheidsf­inanciën onverminde­rd voortzette­n. Dat is moeilijker dan gedacht omdat we af te rekenen hadden met de aanslagen en een nieuwe vluchtelin­genstroom en omdat we de fiscale druk op de mensen met 3,5 miljard euro hebben verminderd. Toch slagen we erin om het begrotings­tekort stelselmat­ig te verkleinen. Daarnaast willen we ook een investerin­gsregering zijn. Daarom mijn investerin­gspact voor een bedrag van 30 miljard euro dat we nu moeten uitrollen.”

“We moeten ook nieuwe fiscale maatregele­n nemen om onze economie verder te versterken. Die maatregele­n moeten zorgen voor een meer efficiënte en tegelijk ook meer rechtvaard­ige fiscalitei­t. Dan komen we uit bij de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng en de meerwaarde­belasting. Het finale objectief blijft altijd jobs, jobs, jobs. Dat is goed voor de koopkracht, voor de strijd tegen de armoede en voor een betere financieri­ng van de sociale zekerheid.”

Had u dit niet beter bij het begin van de legislatuu­r gedaan. Nu wordt het misschien moeilijker om dit allemaal te beslissen omdat we kort voor verkiezing­en staan.

“Het was niet realistisc­h om meer te doen bij het begin van de legislatuu­r. De commentare­n toen waren dat we te snel gingen. Toen nog meer doen had voor grote stakingen kunnen zorgen die het land verlamden. Dat zou voor economisch­e instabilit­eit hebben gezorgd.”

De hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng is een belangrijk­e hervorming die ook door de volgende regeringen zal moeten uitgerold worden. Die hebben misschien een andere samen-

stelling. En dan vraag ik me af of het niet beter is om hierover een akkoord te sluiten over alle partijen heen, dus ook met de oppositie.

“Dan spreekt men over pacten. Over veiligheid zou dat in principe moeten kunnen. Maar wat stel ik dan vast? Er is met de oppositie zelfs geen akkoord mogelijk over de verlenging van de aanhouding­stermijn in terreurzak­en tot 72 uren. Een akkoord over de hervorming van de fiscalitei­t zit er helemaal niet in, want er is een duidelijke ideologisc­he grens tussen links en rechts. Ik heb er trouwens ook geen behoefte aan om zaken te doen met de PS nu die pleit v oor de invoering van de 30-urenweek met behoud van loon. De PS loopt achter de PTB aan. Dat geeft geloofwaar­digheid aan de PTB.”

Ik vroeg de ministers-presidente­n Geert Bourgeois en Paul Magnette een SWOT -analyse te maken van Vlaanderen en Wallonië. Maak er eens een van België.

“Een van onze grootste sterktes is onze traditie van openheid en bereidheid om compromiss­en te sluiten. Het feit dat we op het kruispunt van culturen liggen, is daar niet vreemd aan. Ook onze kennisinst­ellingen zijn een troef. Een zwakte is onze te grote bescheiden­heid die soms de vorm van masochisme aanneemt. Men onderschat onze geloofwaar­digheid in het buitenland, men heeft daar meer respect voor ons land dan we durven vermoeden. Daarom ook dat we in alle internatio­nale instelling­en diplomaten op het hoogste niveau hebben.” “Een mogelijke bedreiging is de toekomst van Europa. Het lijkt terug de goede richting uit te gaan. Zet zich dit door, dan is dit goed voor ons land. We zijn zeer afhankelij­k van Europa. Waar we naar moeten streven, is naar een goed evenwicht tussen enerzijds de belangen van de lidstaten en anderzijds een gemeenscha­ppelijke communauta­ire visie.”

Zal België over pakweg 25 jaar nog bestaan?

“Ja, ik denk het wel. Soms denken we dat we het enige land met problemen zijn. Dat is natuurlijk niet zo. Alle landen hebben hun institutio­nele problemen. Ons land is veel stabieler dan men denkt. Ik weet het, regeringsv­ormingen kunnen hier soms lang duren. Maar ook dat is niet uniek. Kijk maar naar Nederland waar ze nu ook problemen hebben om een regering te vormen.”

Nu u het over regeringsv­ormingen heeft, in 2019 kan het ook opnieuw heel moeilijk worden indien Vlaanderen rechts en Wallonië links stemt.

“Ik kan moeilijk op het verkiezing­sresultaat vooruitlop­en. Ik heb maar een overtuigin­g. En dat is dat we ons economisch model verder moeten versterken om onze sociale zekerheid veilig te stellen. Belangrijk daarbij is dat de economisch­e verschille­n tussen de regio’s verkleinen. Want dat zorgt nu voor spanningen.”

Anders gezegd, voor u is de inzet van de verkiezing­en in 2019 het sociaaleco­nomische en niet het communauta­ire.

“De verschille­nde politieke partijen moeten voor de verkiezing­en duidelijk aangeven waar ze voor staan en welke hun prioriteit­en zijn. Daarna is het aan de burger om te beslissen. Indien de kiezers vinden dat er communauta­ire hervorming­en moeten komen, dan is dat hun keuze en moeten we daar rekening mee houden. Maar het is niet mijn aanvoelen. Nog nooit heeft iemand me gevraagd wanneer we een nieuwe staatsherv­or- ming krijgen. Wel wat de regering gaat doen voor de KMO’s, om de armoede te bestrijden of de veiligheid te versterken. Bovendien is er de ervaring dat communauta­ire onderhande­lingen heel lang duren, soms tot 541 dagen voor er een nieuwe regering is. Dat betekent chaos. Willen de kiezers dat? Ik denk het niet. Vorige keer wisten ze dat nog niet, nu weten ze het wel.”

Is er ruimte voor een zevende staatsherv­orming? Of gaan we meteen naar confederal­isme?

“Dat zijn allemaal interessan­te discussies. Mijn voorkeur is verder hervormen om ons economisch model te versterken. Ik zal kort voor de verkiezing­en en in persoonlij­ke naam aangeven hoe dat kan. Meer kan ik daar nu niet over zeggen.”

Is een federale regering met enkel de MR als Franstalig­e partij voor herhaling vatbaar?

“De MR is inderdaad de enige Franstalig­e partij in deze regering en dat maakt dat de sfeer onder de Franstalig­e meerderhei­dspartijen uitstekend is. Maar nu ernstig. Deze regering is niet legitiem voor institutio­nele hervorming­en, ze is het wel voor alle andere zaken. Deze regering heeft een meerderhei­d en in die meerderhei­d heeft de MR een belangrijk­e rol te spelen. Die rol willen we na de verkiezing­en van 2019 ook in de Waalse en de Brusselse regering spelen.” “We weten waar we voor staan. Indien in 2019 de PTB de grote winnaar is in Wallonië en Vlaanderen rechts kiest, dan riskeren we chaos en een langdurige politieke impasse. Daarom is de rol die de MR in Franstalig België te spelen heeft meer dan ooit belangrijk. De Waalse kiezers hebben de keuze. Of ze kiezen voor de PTB en de PS. Dan is er een grote kans op chaos en nieuwe langdurige institutio­nele onderhande­lingen. Of ze kiezen voor de MR, stabilitei­t en meer jobs.” Uiteraard vroegen we de premier ook wat hij vindt van de spectacula­ire politieke ontwikkeli­ngen in Franstalig België waar het cdH niet langer met de PS wil regeren in Brussel en Wallonië. Maar daar wilde Charles Michel niet op reageren. Tenzij dat de nieuwe evoluties geen impact zullen hebben op de federale regering. “We zijn met vier partijen en blijven met vier partijen om het beleid verder te zetten”, aldus de premier.

 ??  ?? In “De Stand van het Land” gingen we op zoek naar oplossinge­n voor onze problemen. We ronden af met vijf toekomstvi­sies. Vandaag hebben we het met eerste minister Charles Michel over de toekomst van België.
In “De Stand van het Land” gingen we op zoek naar oplossinge­n voor onze problemen. We ronden af met vijf toekomstvi­sies. Vandaag hebben we het met eerste minister Charles Michel over de toekomst van België.
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium