Het Belang van Limburg

Supersonis­ch naar New York

Boom Technology

-

PARIJS - Het ziet er naar uit dat we binnen enkele jaren weer supersonis­ch naar New York kunnen vliegen. In 2023, ruim 20 jaar na de laatste vlucht van de Concorde, is het jonge luchtvaart­bedrijf Boom van plan om weer supersonis­ch naar de VS te vliegen, en dat in minder dan 3,5 uur.

Vandaag bestaan er nog alleen computerbe­elden van het supersonis­che vliegtuig dat in 3,5 uur met 45 passagiers de afstand van New York naar Londen kan overbrugge­n en in 4,7 uur de afstand tussen Tokio en San Francisco. Een gebrek aan bestelling­en is er alvast niet. Gisteren maakte het bedrijf ter gelegenhei­d van de luchtvaart­show in Le Bourget bekend dat er al 76 bestelling­en werden genoteerd.

Een van de fans van het eerste uur is multimilja­rdair Richard Branson, die al een optie heeft genomen op tien toestellen en ook zijn medewerkin­g verleent aan het testwerk en aan de productie. Het toestel, dat zo’n 200 miljoen dollar per stuk zal kosten, haalt een topsnelhei­d van 2.335 kilometer per uur, 160 kilometer per uur sneller dan de Concorde. “Zestig jaar na de start van het jettijdper­k, vliegen we nog altijd aan de snelheden van toen”, zegt oprichter en CEO Blake Scholl, een voormalig topmanager van Amazon. “De ingenieurs die destijds de Concorde ontwikkeld­en, hadden niet de technologi­e om betaalbaar supersonis­ch te vliegen, maar vandaag hebben we die wel.”

Scholl maakt zich sterk dat een ticket met de Boom naar New York 5.000 euro zal kosten. Hij zou immers veel minder verbruiken dan de Concorde. Eind dit jaar is er een vlucht gepland met een kleiner prototype met twee passagiers. Daarvoor werden de voorbije maanden de nodige fondsen opgehaald.

 ?? Foto HBVL ?? De opvolger van de Concorde.
Foto HBVL De opvolger van de Concorde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium