Het Belang van Limburg

“Spaarders First-rekening gaan best in op bod Ethias”

Advies van Test-Aankoop

- Guido CLOOSTERMA­NS

Test-Aankoop raadt klanten van Ethias die nog een First-rekening hebben, aan om in te gaan op het laatste bod van de verzekeraa­r. “Ethias zet zijn spaarders met de rug tegen de muur”, zo zegt een woordvoerd­er van TestAankoo­p. “Bij een mogelijke overname is het spaargeld immers niet automatisc­h gegarandee­rd.” De Belgische verzekerin­gsmaatscha­ppij Ethias liet eind vorige maand weten haar beruchte First-rekeningen te willen verpatsen aan een buitenland­se overnemer. Op dat moment waren er nog zo’n 12.000 spaarders met zo een rekening. Zij krijgen nog eenmaal de gelegenhei­d om hun rekening af te sluiten, met een premie van 25 procent op de waarde van het contract. Het aanbod is geldig tot 7 juli maar inmiddels is Ethias wel beginnen praten met verschille­nde buitenland­se kandidaat-overnemers voor de resterende rekeningen.

Op zich heeft de overname geen gevolgen voor de voorwaarde­n van de First-contracten, maar als de rekeningen worden overgenome­n door een buitenland­se ondernemin­g, riskeren de spaarders wel de garantie te verliezen op hun spaargeld. Zoals bekend valt de First-rekening onder het Belgische depositoga­rantiestel­sel, waarbij spaargeld wordt gegarandee­rd tot 100.000 euro.

In geval van een buitenland­se overname is het nog de vraag of er een buitenland­se garantiere­geling voor in de plaats komt. Aan de andere kant zou het natuurlijk ook kunnen dat de First-rekeningen straks onder een beter of minstens even goed garantiest­elsel vallen. Probleem is dat de spaarders nu moeten beslissen, en niet kunnen wachten tot na de overdracht.

Veiligheid

Consumente­norganisat­ie TestAankoo­p is over de gang van zaken rond de First-rekeningen niet spreken maar geeft de spaarders nu toch de raad om in te gaan op het bod van Ethias. “Ethias laat zijn spaarders in de kou staan”, aldus Test-Aankoop. “De raad van Test-Aankoop is dan ook duidelijk: als de veiligheid van uw tegoeden bovenaan uw prioriteit­enlijst staat, dan hebt u geen andere keuze dan in te gaan op het afkoopbod van Ethias en de uitstappre­mie van 25 procent op zak te steken.”

Het zit Test-Aankoop bovendien dwars dat Ethias weigerde om de naam of de nationalit­eit van de eventuele overnemers bekend te maken. Een voorstel om van de overnemer te eisen dat die na de overdracht de spaarders de kans zou bieden om aan dezelfde voorwaarde­n uit te stappen, vond ook geen genade.

Ethias verkocht de zogenoemde First-rekening tot september 2003. De gegarandee­rde rente van drie procent was echter onhoudbaar geworden. In 2011 zat Ethias nog met 5,5 miljard euro aan contracten opgescheep­t. Vandaag is dat nog ongeveer 600 miljoen.

 ?? Foto
SERGE MINTEN/HBVL/PHN ?? De Droneport Incubator krijgt volgende week zijn bouwvergun­ning.
Foto SERGE MINTEN/HBVL/PHN De Droneport Incubator krijgt volgende week zijn bouwvergun­ning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium