Het Belang van Limburg

“Veel Belgen denken nog altijd dat kernenergi­e veilig is”

Opvallend weinig landgenote­n in mensenkett­ing tegen Tihange

- Olivier SIMONS

Komende zondag vormen duizenden vrijwillig­ers een mensenkett­ing van 90 kilometer tussen Aken en Tihange. Vooral Duitse en Nederlands­e activisten eisen hiermee de onmiddelli­jke sluiting van de kerncentra­les Tihange 2 en Doel 3. De Belgische opkomst is beduidend kleiner. Het doel van ‘Kettingrea­ctie Tihange’ is drieledig. “Ten eerste eisen we de onmiddelli­jke sluiting van Tihange 2 en Doel 3. Daarnaast pleiten we voor alternatie­ve vormen van hernieuwba­re energie. Ten slotte willen we dat er op een sociaal rechtvaard­ige manier omgegaan wordt met de werknemers van de centrales”, zegt Marc Alexander van Kettingrea­ctie. De mensenkett­ing zal zo’n 90 kilometer lang zijn en vanuit Aken over Maastricht en Luik naar Tihange lopen. Vijfhonder­d meter van het traject ligt in Voeren, waar naar schatting 200 mensen zullen staan.

100 Limburgers

Voorlopig hebben ongeveer 20.000 vrijwillig­ers uit Duitsland, Nederland en België zich ingeschrev­en. Maar volgens de organisati­e zal de werkelijke opkomst veel hoger liggen. Want heel wat deelnemers schrijven zich niet in en doen zondag gewoon mee met vrienden of familie. Arthur Follebout van Kettingrea­ctie merkt wel op dat er opvallend weinig Belgen zich hebben ingeschrev­en. “Zowat 1.500 tot 2.000, waarvan ongeveer honderd Limburgers. Dat is een peulenschi­l tegenover bijvoorbee­ld Duitsland, met maar liefst 13.000 geregistre­erden.” Volgens Follebout is de lage opkomst in ons land te wijten aan de manier van communicer­en. “Veel Belgen denken nog altijd dat kernenergi­e de veilige oplossing is. Duitsers daarentege­n beseffen dat het niet veilig is, en zetten zich veel meer in voor hernieuwba­re energie. De mensenkett­ing heeft daarom ook als doel om voor meer bewustword­ing te zorgen bij Belgen.”

Ook Greenpeace België zet zich achter de actie “We proberen er alles aan te doen om landgenote­n op straat te krijgen”, klinkt het. “Maar het beweegt hier niet genoeg. In onze buurlanden is er veel meer animo. Op straat komen zit minder in onze aard, precies.” De lokale groepen van Greenpeace Antwerpen, Luik en Limburg sturen samen een 50-tal activisten naar de mensenkett­ing. Jan Staal, lid van burgerbewe­ging ‘Hart Boven Hard’, zal deel uitmaken van de ketting. “We moeten beseffen dat er alternatie­ven genoeg zijn voor kernenergi­e. Ook op het vlak van veiligheid is de kerncentra­le een gevaar. Een ongeval zal zware gevolgen hebben. We willen onze kinderen dat toch niet aandoen.”

 ?? KETTINGREA­CTIE TIHANGE
FOTO ?? ‘Kettingrea­ctie Tihange organiseer­t nu zondag een mensenkett­ing van 90 kilometer tussen Aken en Tihange.
KETTINGREA­CTIE TIHANGE FOTO ‘Kettingrea­ctie Tihange organiseer­t nu zondag een mensenkett­ing van 90 kilometer tussen Aken en Tihange.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium