Het Belang van Limburg

“Ik riep en tierde, maar niemand hoorde mij”

Brandweer redt man van balkon na brand in appartemen­t

- Chris NELIS

De 54-jarige Danny Strinella heeft maandagnac­ht de schrik van zijn leven beleefd toen zijn appartemen­t op de Koning Boudewijnl­aan in Zwartberg in vuur stond. Om aan de vlammen te ontkomen, had hij zich buitengesl­oten op zijn balkon. Hij riep en tierde, maar niemand hoorde hem. Pas nadat het vuur geblust was, kon de brandweer de man uit zijn hachelijke situatie bevrijden. “Ik werd wakker door een lichte brandgeur”, zegt Danny Strinella. “Aanvankeli­jk zag ik niet veel. Pas toen ik de deur opentrok, botste ik op een muur van rook. Ik heb onmiddelli­jk de deur weer dichtgeduw­d. Toen wist ik hoe het kwam dat de rook grotendeel­s op de gang bleef. Ik had, omwille van de warmte, een ventilator aangezet met de windrichti­ng naar de muur gericht. Op die manier kreeg ik niet rechtstree­ks de wind in mijn gezicht. Maar het heeft wel de rook de andere richting uit geblazen. De enige uitweg die ik nog had, was de deur naar mijn balkon. Die had ik volledig dichtgetro­kken om zo de brand tegen te houden. Ik hoorde inmiddels allerlei tumult. De andere buurtbewon­ers hadden ook door dat het aan branden was bij ons en hadden hun appartemen­ten verlaten.”

Door het oog van de naald

Danny probeerde tevergeefs te laten weten dat hij op het balkon zat en dat het vuur al gevaarlijk dichtbij was. “Ik heb geroepen en getierd, maar niemand die mij hoorde. Op een bepaald moment zag ik blauwe zwaailicht­en van de brandweer weerkaatse­n in het raam. Ik was opgelucht. Maar ook zij wisten niet dat ik opgesloten zat op mijn balkon en dat ik geen kant meer uit kon. Mijn gsm had ik niet bij. Pas nadat de brand in mijn woning geblust was, ging de deur van het balkon open. En daar stond de brandweer. Ik kon weg via mijn woonst. Toen pas zag ik dat daar bijna alles verbrand was en besefte ik dat ik door het oog van de naald ben gekropen. Ik ben in ieder geval heel blij dat ik het nog kan navertelle­n.”

De brandweer kon voorkomen dat het vuur zich verder uitbreidde naar de andere appartemen­ten. De flat van Danny Strinella, eigendom van sociale woonmaatsc­happij Nieuw Dak, was wel volledig vernield. De overige twee hebben vooral ernstige rookschade. Het vuur is vermoedeli­jk ontstaan door een kortsluiti­ng. Danny STRINELLA

Slachtoffe­r

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Het appartemen­t van Danny Strinella is volledig vernield. In de andere flats is er vooral veel rookschade.
FOTO TOM PALMAERS Het appartemen­t van Danny Strinella is volledig vernield. In de andere flats is er vooral veel rookschade.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium