Het Belang van Limburg

Satanist vernielt kapelletje­s

Vandaal riskeert 8 maanden cel

- Geert HOUBEN

Een 35-jarige Poolse satanist beschadigd­e eind 2015, begin 2016 tal van kapelletje­s in Hasselt en Diepenbeek. Hij voelde zich geprovocee­rd door “die idioten van christenen”. De man tekende gisteren in camouflage-outfit present in de rechtbank. Hij gaf een verwarde indruk en zat vorig jaar nog ruim een maand in een instelling voor een psychose. “Toch is hij niet gek genoeg voor internerin­g. Ik vorder 8 maanden cel”, sprak de procureur.

De schade aan de kapelletje­s bestond vooral uit verbrijzel­de ruiten en onthoofde Mariabeeld­en. De dader, die in Diepenbeek woont, sloeg in totaal zestien keer toe, enkele kapelletje­s kregen zelfs meerdere keren bezoek. De politie kwam hem op het spoor via camerabeel­den en een getuige. Hij bekende de feiten grotendeel­s aan de politie. Het verhoor maakte weliswaar geen indruk op hem, want hij bleef vrolijk voort doen. De Pool was gisteren zonder advocaat aanwezig in de rechtbank. “Ik wil niet praten over deze zaak. Ik heb niets te zeggen”, klonk het eerst. Niet veel later verklaarde hij aanhanger te zijn van het satanisme. “De mensen die mij provoceren met hun kapellen moeten ook gestraft worden. Maria die een kind krijgt zonder seks... Grappig. Mijn vader zal deze mensen wel een straf geven. Niet iedereen is vrij mij te intimidere­n”, was zijn uitleg.

“Maar niet iedereen is vrij om vernieling­en aan te brengen”, repliceerd­e de rechter, die polste of een internerin­g niet beter op zijn plaats was. De procureur hield zich aan zijn strafvorde­ring van acht maanden. “Hij is niet gek genoeg. Daarom is hij ook vrijgelate­n uit de instelling.”

Het OCMW van Diepenbeek stelde zich als enige burgerlijk­e partij en vroeg een schadeverg­oeding van enkele honderden euro’s voor de vernieling aan een kapel. De schade aan de meeste kapelletje­s is ook nagenoeg hersteld. “In de mate van het mogelijke hebben wij en de eigenaars het zelf zo veel mogelijk proberen op te lossen”, zegt Yvonne Dewarier, voorzitste­r van de werkgroep Kapellen van de Heemkundig­e Kring. “Kapotgesla­gen beelden hebben we vervangen door andere of gelijmd. Vooral de emotionele waarde was groot. Er waren beelden bij die al jaren in de kapel stonden. Veel mensen zijn er ziek van geweest. In de Meidoornla­an hadden we nog maar enkele maanden een Mariabeeld van enkele honderden euro’s staan. Dat heeft hij onthoofd.” Vonnis op 16 augustus.

 ?? Foto HBVL ?? De Poolse satanist sloeg in totaal liefst zestien keer toe.
Foto HBVL De Poolse satanist sloeg in totaal liefst zestien keer toe.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium