Het Belang van Limburg

Troonopvol­ger van Simons komt uit Zimbabwe

Marvelous Nakamba (23) komt voor drie miljoen over van Vitesse en tekent voor vier jaar

- Guillaume MAEBE

Marvel(l)ous. Geweldig. Wat een naam kleeft er op de eerste grote vis die Club Brugge deze zomer binnenhaal­t. Met Vitesse-speler Marvelous Nakamba bindt blauw-zwart de meest succesvoll­e verdedigen­de middenveld­er van het laatste seizoen Eredivisie aan zich vast. De 23jarige Zimbabwaan tekent voor vier seizoenen en kost zo’n drie miljoen euro. Le nouveau Timmy Simons est arrivé.

Nadat Marvelous Nakamba afgelopen seizoen furore maakte bij het Nederlands­e Vitesse wilden zelfs clubs als Inter, Galatasara­y en Fenerbahçe hem graag inlijven. Maar het werd Club Brugge dat de speler kon overtuigen en zo na een reeks jonge talenten en de ervaren, maar onbekender­e German Mera zijn eerste echte toptransfe­r te pakken heeft. Blauwzwart legt voor Nakamba zo’n drie miljoen euro neer. De linksvoeti­ge Zimbabwaan wordt daarmee de duurste transfer van de Brugse zomermerca­to tot nog toe. Hij legde maandag en dinsdag met succes medische en fysieke tests af en tekende een contract voor vier seizoenen. Hij zal in Brugge een veelvoud van zijn huidige salaris verdienen.

Afgetest bij Cercle

Nakamba verruilde in 2014 het Franse Nancy voor Vitesse, maar werd na een jaartje rijpen bij de beloften pas een seizoen later een basispion. In zijn twee seizoenen als basisspele­r in Arnhem was hij goed voor 442 gewonnen duels en 174 geslaagde tackles, geen speler in Nederland deed beter. Ook op vlak van aantal veroverde ballen en geslaagde intercepti­es stond hij in de top drie van de Eredivisie. Hij kreeg er in de Nederlands­e krant De Gelderland­er de bijnaam de Bulldozer van Bulawayo door, de stad in Zimbabwe waar hij woont. “Hij trekt zijn voet zeker niet terug”, duidt Lex Lammers, die voor De Gelderland­er Vitesse op de voet volgt. “Maar hij is ook voetballen­d erg geëvolueer­d. Hij speelde vroeger vaak te lateraal, maar bij Vitesse hebben ze hem haast gedwongen om vooruit te spelen. Zo is hij uitgegroei­d tot een belangrijk verbinding­sstuk van het elftal.” En dat leverde veel aandacht op. De fysiek sterke Zimbabwaan, die in eigen land bij Bantu Rovers FC nog te midden van een safaripark voetbalde en in 2012 werd afgetest door Cercle Brugge, werd plots een potentiële miljoenent­ransfer. “We hebben zijn in 2018 aflopende contract nog willen verlengen, maar hij wilde wachten”, verklaarde Vitesse-directeur Joost de Wit aan Nederlands­e media. “Na de gewonnen bekerfinal­e (eind april, nvdr.) hebben we nog een poging ondernomen. Zonder resultaat.”

Naast de genoemde clubs was ook Anderlecht in de running voor Nakamba. Paars-wit toonde al iets meer dan een jaar interesse, maar tussen hen en Vitesse kwam het uiteindeli­jk nooit tot een deal.

Champions League

“Het klopt dat er interesse was van Anderlecht, maar ik heb voor Club gekozen”, reageerde Nakamba in de Zimbabwaan­se pers. “Het speelt in de voorronde van de Champions League, daarom is dit voor mij een goede stap.” Met Nakamba haalt Club naast een voetballen­de balafpakke­r ook een op en top prof in huis. Een harde werker, die drie dagen nadat Zimbabwe werd uitgeschak­eld in de Afrika Cup alweer negentig minuten speelde voor Vitesse. “Een plichtbewu­st persoon”, zegt Lammers. “En iemand die goed voor zijn familie zorgt. Op dit moment laat hij in Bulawayo een huis bouwen voor zijn ouders en jongere broer. Het enige wat je niet van hem moet verwachten, is dat hij meteen een leidersrol zal opnemen. Hij is erg verlegen, haast schuchter.”

Aan de mondige, 17 jaar oudere Timmy Simons om zijn opvolger dat nog bij te brengen.

Het enige wat je niet van Nakamba moet verwachten, is dat hij meteen een leidersrol zal opnemen. Hij is erg verlegen, haast schuchter

Lex LAMMERS Nederlands voetbaljou­rnalist

 ??  ?? Nakamba maakte indruk in Nederland bij Vitesse. Geen speler in de Eredivisie won de laatste twee jaar meer duels dan de Zimbabwaan. FOTO VI IMAGES / MAURICE VAN STEEN
Nakamba maakte indruk in Nederland bij Vitesse. Geen speler in de Eredivisie won de laatste twee jaar meer duels dan de Zimbabwaan. FOTO VI IMAGES / MAURICE VAN STEEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium