Het Belang van Limburg

“Gewerkt tot twee minuten voor de jury”

- Christof Rutten

De oudste laureaat dit jaar is Lennert Deprettere (45) uit Stekene. De fotografie­student maakt de constructi­es die achter de sociale media schuilen letterlijk zichtbaar met zijn bewust gammele selfiemach­ines.

GENK -

Lennert heeft er al een hele carrière opzitten. Hij studeerde af als fotograaf in Luik, ging met zijn toestel aan de slag in reclame-, interieure­n culinaire fotografie en later als docent. “Maar 20 jaar lang bleef de wens in me sudderen om nog eens artistiek uit de hoek te komen. Ik moest een radicale beslissing nemen, anders zou het er nooit van komen.” En dus schreef hij zich in aan Luca School Of Arts. Voor zijn afstudeerw­erk creeerde hij ‘The Selfie Project’. Hij knutselde zes machines in elkaar die elk op hun manier een selfiebeel­d van hem manipulere­n. Bij één machine bijvoorbee­ld puilen de ogen uit het canvas en toont een lamp de achterligg­ende bewegende constructi­e die dat veroorzaak­t. “Mijn werk gaat over media en manipulati­e. Een selfie is eigenlijk een constructi­e: we laten enkel shiny happy beelden van onszelf zien om zo een soort imago van ons naar voren te schuiven, bewust of onbewust. Die constructi­e die daar achter zit, heb ik letterlijk willen bouwen. Ik heb niks tegen sociale media, maar ik wil wel waarschuwe­n want ze zijn niet altijd zonder gevaar. Af en toe kan het fout gaan met geposte beelden. Daarom bouw ik bewust gammele machines. Er hoeft niet veel te gebeuren aan mijn constructi­es, of er is een onderdeel dat het al laat afweten. Ik heb een heel jaar aan ‘The Selfie Project’ geknutseld, tot twee minuten voor de jury ( lacht).”

En nu? “Lesgeven ga ik blijven doen, maar ik wil artistiek bezig blijven. Daarom heb ik het collectief The Resistor Collective opgericht, waarin ik wil samenwerke­n met gelijkgezi­nde fotografen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium