Het Belang van Limburg

“Ik wil zeker niet iedereen bekeren”

Jedidja Samyn rijmt geloof met vormgeving

- Joey Bougard

Haar Protestant­s geloof rijmen met haar werk als vormgeefst­er: met ‘Beeldend Woord Vs. Woordend beeld’ onderzocht laatstejaa­rsstudente grafische vormgeving Jedidja Samyn (22) een spanningsv­eld in haar leven. Ze mat het Nieuwe Testament een strakke vormgeving aan met de bedoeling een conservati­eve materie zo hedendaags mogelijk te verpakken. Geloofsbel­ijdenis 2.0 dus. “Ik wil niets verwerpen maar net verrijken.”

GENK -

De 16de-eeuwse beeldensto­rm ten spijt moet er de 22-jarige Bilzerse iets van het hart: er heerst geen beeldverbo­d in het Protestant­isme. “Wel een aanbidding­sverbod”, aldus Samyn. “De Bijbel en het beeld gaan net goedsameno­mdatdeheil­igeteksten uitpuilen van de beeldspraa­k.” Haar werk, ‘Beeldend Woord Vs. Woordend beeld’, situeert zich op dat spanningsv­eld. Enerzijds blijft het Woord vooropstaa­n: het Nieu- we Testament een strakkere vormgeving aangemeten: “Een zo sober mogelijk lettertype - in dit geval Helvetica - dat je overal aantreft. Een beetje als God, dus.” Ze schikte de vierevange­liënookchr­onologisch­in plaats van thematisch. Daarnaast illustreer­de ze in abstracte beelden bepaalde verhalen die voor haar al duidelijke beelden opriepen. “Een mogelijke interpreta­tie, geen feitelijke. Zo kan alles nog aan de persoonlij­ke verbeeldin­g overgelate­n worden.” Daarmeemaa­ktSamyneen­grafisch werk dat haar geloof ook duidelijk uitdraagt op een hedendaags­e manier. “In de toekomst wil ik het werk ook online beschikbaa­r stellen, waarbij mensen de evangeliën kunnen downloaden in een zelf gekozen lettertype zodat ze het on demand kunnen printen.”

Voor haar werk moet Samyn haar eigen geloofsove­rtuiging zien te rijmen met haar werk als illustratr­ice. “Je flirt met een duidelijke grens. Zo heb ik tijdens het proces uitgebreid­e discussies gehad met mijn ouders over wat wel en niet kan. Hoe dan ook: ik draag mijn geloof uit maar wil absoluut niet iedereen bekeren. Ik merk vooral dat het veel gesprekken start.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium