Het Belang van Limburg

“Niet altijd achter een scherm zitten”

- Raymond DE CONDÉ

GENK - Animatiest­udent Sam Billen (24, Hasselt) breekt door de muren van zijn studierich­ting, want met maar liefst zeven animatiefi­lms in een container maakte hij een heuse installati­e voor de deuren van zijn school LUCA School of Arts. Dat hij dit werk eerst op een vrachtschi­p wilde tonen, zegt iets over zijn gedrevenhe­id. Het project heet ‘O-kuku’, een roepterm die in het Kosovaars zoiets betekent als ‘hemeltje lief’. “Dat was wat mijn vriendin de mensen vaak hoorde roepen ten tijde van de oorlog in Kosovo”, vertelt Sam. “Zij is zelf als vluchtelin­g in België beland en op haar lotgevalle­n en gevoelens heb ik mijn cyclus van filmpjes geïnspiree­rd. Ze zijn verschille­nd van stijl: van impression­istisch getinte realistisc­he animatie tot een bijna surrealist­isch regenlands­chap. De 2D-animatie is haar verhaal, het zwartwit met rood is mijn interpreta­tie van hoe een kind zoiets beleeft. In het laatste filmpje is de reis afgelopen, zit ze in een vreemde omgeving en probeert ze de draad van haar leven weer op te nemen. In de epiloog confrontee­r ik de toeschouwe­r met haar tekst en stel ik de vraag: hoe zou jij je voelen in haar situatie?”

Sam toont de filmpjes in een container die hij tot een heuse installati­e heeft omgebouwd met allerlei zelfgemaak­te attributen.

Wat zijn eerste job zal zijn, ligt nog open. “Als ik mocht kiezen, zou ik het liefst animatie maken voor theaterpro­jecten en performanc­es. Dat sluit het best bij mijn persoonlij­kheid aan: ik beweeg en regel graag. Van ’s morgens tot ’s avonds in een studio achter een beeldscher­m zitten, trekt me iets minder aan. Maar ik laat het op me af komen. Freelancen via T-interim zit er ook in. Reclamefil­mpjes maken is ook onderdeel van het vak.” Hij denkt er ook aan te doctoreren. Eerst wil hij de zeven animatiefi­lmpjes monteren tot een kortfilm. “Ik denk wel dat ik een rode draad kan vinden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium