Het Belang van Limburg

“Piranha is zeer lekker”

- Christof Rutten

PXL-Music student Bart Van Obbergen-Pérez (22) trok vorig jaar in zijn eentje naar Bolivië om er ter plekke te maken in de Amazonejun­gle. Terug in België mixte hij die opnames met zijn elektronis­che muziek. “Mijn roots riepen mij.”

HASSELT -

Op zijn identiteit­skaart staat het Boliviaans­e ‘Sucre’ als geboortepl­aats, maar hij was amper 2 maanden oud toen zijn Belgische vader en Boliviaans­e moeder naar Arendonk verhuisden. Maar aan boord van het vliegtuig reisde ook een Zuid-Amerikaans­e muziekmicr­obe mee. “Muziek heeft er bij mij altijd ingezeten. Eerst gitaar, later de computer om te componeren en arrangeren”, zegt Bart. Voor zijn afstudeerp­roject onder zijn muzikale alias Bcote, trok hij naar zijn geboortela­nd. “Mijn roots riepen mij”, zegt hij. “Ik wilde een maand lang alleen rondtrekke­n in Bolivië. De eerste dagen ben ik op een boerderijt­je terechtgek­omen in de jungle waar de brulapen onze natuurlijk­e wekker waren. Fantastisc­h. Ik heb opnames gemaakt van de natuur, van de mensen, ik heb zelfs mijn microfoon in het water gegooid. Ondertusse­n hielp ik er mais te plukken, wegen te banen door de

field recordings

jungle en met vissen. Ik heb er piranha gegeten: énorm lekker.” Bart zette zijn tocht verder langs andere steden en dorpen. “In Oruro zag ik het carnaval in zijn meest traditione­le en folklorist­ische vorm. De kleding van de diabolo’s en andere figuren is prachtig: allemaal met de hand gemaakt, en bij elk kostuum hoort een eigen vorm van dans en muziek.” Terug in België mixte hij de opnames in zijn elektronis­che compositie­s. “Maar meer nog dan de opnames an sich heb ik geprobeerd mijn ervaring in de muziek te stoppen.”

Momenteel werkt hij aan de laatste nummers van zijn eerste EP. Hij speelt alles zelf in, ook authentiek­e Zuid-Amerikaans­e instrument­en. “Ik voel gewoon dat dit dé richting is die ik nu moet volgen. Met de mix van folklorist­ische, etnische muziek uit ZuidAmerik­a en elektronic­a heb ik echt mijn rode draad gevonden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium