Het Belang van Limburg

“Waarom moet een brace lelijk zijn?”

Byron Lemoine laat patiënt zelf ontwerpen

- Joey Bougard

De 3D-printer mag ondertusse­n de kinderscho­enen in de kast zetten, het aantal toepassing­en blijft vooralsnog beperkt. Laatstejaa­rs productdes­ign Byron Lemoine (25) uit Edegem gebruikte daarom bestaande technologi­eën om er eentje toe te voegen: het printen van esthetisch­e braces voor handletsel­s. “Het functionel­e en esthetisch­e waren even belangrijk.”

GENK -

Lemoine ontwikkeld­e een softwareto­epassing die arts en patiënt toelaat ineen-nuja-vingerknip­eenopmaat gemaakte en vooral esthetisch­e medische brace voor handletsel­s te ontwerpen die vervolgens richting 3Dprinterg­aat.“Hetbasison­twerpblijf­t daarbij steeds hetzelfde”, aldus Lemoine. “Daardoor moet een arts niet meer voor elke patiënt een aangepaste brace laten aanmeten. De dokter scant de hand in met een camera, de software doet de rest. Ondertusse­n kan de patiënt vrij de vormgeving van zijn brace kiezen vooraleer de 3D-printer het ontwerp print. Ik heb nu vier mogelijke ontwerpen uitgewerkt maar de mogelijkhe­den zijn eindeloos.”

Zelf een opvallende kleur kunnen kiezen,ofopterenv­ooreengeri­bbeld oppervlak dat de brace minder stijf maakt: het is al snel duidelijk dat Lemoine zijn project als vormgever benaderde. “Ik wou iets maken dat even functionee­l als esthetisch is. Vaak zijn medische toepassing­en geen streling voor het oog. Waarom moet iets opzichtig als een brace lelijk zijn?”

Lemoine ging bij elk stapje te rade bij orthopedis­che specialist­en. “Omdat ik daarin zelf geen expertise heb. Het leuke was dat ik vanuit medische hoek al snel bevestigin­g kreeg dat ik qua vormgeving veel vrijheid had. Zolang de hand maar in de juiste positie vaststaat.” Wil hij zijn technologi­e dan op termijn dan op de markt brengen?“Ikganuaand­eslagbijee­n bedrijf dat zich bezighoudt met customized 3D-printing. Daar zijn ze op de hoogte van mijn eindwerk en zien ze alvast mogelijkhe­den.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium