Het Belang van Limburg

“Tussen liefde en afschuw”

Kristy Bujanic legt gevoel in haar juwelen

- Rudi Smeets

Juweelontw­erpster Kristy Bujanic (25) uit Genk dook voor haar project in haar jeugdherin­neringen en Kroatische familiecul­tuur. Ze vertrekt vaak van objecten die niet meer gebruikt worden, zoals roestig staal, victoriaan­se haarjuwele­n en badkamersp­ullen.

GENK -

“Ik ben in België geboren, maar mijn roots liggen in Kroatië. Uiteraard heb ik daarvan heel wat meegekrege­n in mijn opvoeding. Leuke dingen, maar ook enkele stereotiep­e beelden. Dat van de zwetende en poetsende vrouw en de vuile en hardwerken­de man, bijvoorbee­ld”, zegt ze. “Zulke ervaringen neem ik mee in mijn ontwerpen. Ik haal ook veel inspiratie uit mijn vroegste herinnerin­gen. In mijn hoofd zitten die heel specifiek gekaderd in vier denkbeeldi­ge kamers: een badkamer, een wasplaats, een gangetje en een garage. Die associeer ik met objecten die erin thuishoren. Gebruikte zeepjes verwijzen bijvoorbee­ld naar de badkamer, een moersleute­l naar de garage.”

“Ik ontwerp niet zomaar voorwerpen waarmee je jezelf mooi maakt. Ik wil er ook een gevoel mee overbrenge­n. Dat is altijd gesitueerd tussen de uitersten van het emotionele spectrum: tussen liefde en afschuw, tussen aantrekken en afstoten. Die tegenstell­ingen zitten in het leven van elke dag.” Daarom vinden we in een van de zeepjes ban Kristy ook... een echte muis terug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium