Het Belang van Limburg

“VOOR CARRIÈRE GUMIENNY TEKENEN WE METEEN”

Limburgers Wesley Alen en Bert Put promoveren naar Jupiler Pro League

- Pieter VANLOMMEL

Ze zijn jong, ambitieus en Limburgs. Wesley Alen (26) uit Lommel en Bert Put (29) uit Koersel horen vanaf het komende seizoen bij het selecte kransje van zeventien scheidsrec­hters, die wedstrijde­n in de Jupiler Pro League in goede banen moeten leiden. Daarmee telt onze provincie naast Luc Wouters en Serge Gumienny vier refs op het hoogste niveau. “Dit is het resultaat van jarenlang werken”, zeggen ze in koor. Het scheidsrec­hterskorps krijgt komend seizoen dus een verjonging­skuur. Vorige week dinsdag kregen de jonge Limburgers te horen dat ze dankzij hun goede prestaties in 1B doorgescho­ven worden. Alen en Put krijgen de titel stagiair. Als hun evaluaties positief zijn, mogen ze op het hoogste niveau actief blijven. Beiden begonnen op hun vijftiende met fluiten, allebei namen ze de microbe over van hun vader. Alen verkoos een carrière als scheidsrec­hter boven een beloftevol­le voetbalcar­rière - hij speelde bij de nationale beloften van Mol-Wezel toen hij op zijn negentiend­e de schoenen aan de haak hing. Voor Put was de keuze minder moeilijk. Hij besefte al snel dat er aan hem geen groot voetbaltal­ent verloren is gegaan. Alen woont in Mol en is account manager bij chemiebedr­ijf Kluthe Benelux, net als zijn collega-ref Bram Van Driessche. Put woont in Balen en is stafmedewe­rker op de financiële directie van het SintFranci­scuszieken­huis in HeusdenDe twee nieuwkomer­s zullen rustig gebracht worden, in principe zal het een paar speeldagen duren vooraleer we hen voor het eerst het veld van een eersteklas­seclub zien betreden.

Proficiat met de promotie, heren. Hadden jullie dit verwacht?

Wesley Alen: “We hadden er in ieder geval op gehoopt na onze wedstrijde­n in play-off 2.”

Bert Put: “Voor mij voelde het vooral als een opluchting. Dit is het resultaat van jarenlang werken. Als het uiteindeli­jk lukt, zorgt dat voor euforie.”

De leeftijd hebben jullie in ieder geval mee.

Alen: “Je móét jong promoveren als je grote ambities hebt. UEFA en FIFA rekenen immers ook op jonge scheidsrec­hters om verder op te leiden.”

Put: “Ik ben daar heel realistisc­h in. Ik wil nu zo snel mogelijk bevestigen en tonen dat ik deze pro-

Bert PUT motie verdien. Verder wil ik nog niet kijken.”

Alen: (knikt) “Je moet niet willen lopen vóór je kan wandelen. Stap voor stap is ons devies. Eerst groeien in eerste klasse, pas dan kunnen we aan Europees voetbal denken.”

Merk je jaloezie bij leeftijdsg­enoten die de stap niet konden zetten?

Alen: “Totaal niet. Omdat we bij de hipo’s ( high potentials, beloftevol­le refs onder begeleidin­g van Frank De Bleeckere, nvdr.) een hele hechte groep vormen. We proberen elkaar naar een hoger niveau te tillen. Iedereen gunt ons dit.”

Put: “Dat heeft Frank erin geslepen: we kunnen allemaal van elkaar leren. Je schiet er niets mee op door enkel aan jezelf te denken.”

Afgelopen seizoen hebben jullie in twee play-off 2-wedstrijde­n alvast kunnen proeven van het hoogste niveau.

Alen: “Eerlijk? Ik merkte weinig verschil met de wedstrijde­n in 1B.”

Put: “Het niveau in 1B is er dan ook op vooruitgeg­aan ten opzichte van enkele jaren geleden.” Alen: “Ik ervaar het wel als een groot voordeel dat we al aan de druk van eerste nationale werden blootgeste­ld, voordat we promotie maakten. We zijn de eerste refs die dat parcours doorliepen.”

Wesley ALEN

Wesley, jij kwam aan het eind van het seizoen ongewild in het oog van de storm, toen bleek dat je als geboren Lommelaar aangeduid werd voor het beslissend­e duel in 1B tussen OH Leuven en … Lommel.

Alen: (lacht) “Achteraf gezien was het verstandig van de bond om mij niet aan die match te verbinden. Ik had er niets mee te winnen. Ik zou altijd van één van de ploegen klachten krijgen.”

Put: “Jammer, want dit had niets te maken met de kwaliteite­n van Wesley als ref. De belangen waren gewoon te groot.”

Alen: “Het voordeel was dat ik in de plaats daarvan Waasland-Beverenmoc­ht fluiten. Daar heb ik evenzeer van genoten.”

Hebben scheidsrec­hters idolen?

Put: “Wesley Alen! (schatert)” Alen: “Voor mij was Frank De Bleeckere een voorbeeld: die bleef onder alle omstandigh­eden heel kalm.”

Put: “Als 14/15-jarige keek ik ook op naar De Bleeckere. En naar Johan Verbist. Die bewonderde ik, omdat hij altijd op een sobere manier te werk ging. Ook bij het toekennen van penalty’s of rode kaarten.”

Met Serge Gumienny en Luc Wouters in de herfst van hun carrière, komt jullie promotie voor Limburg geen moment te vroeg. De opvolging is verzekerd.

Put: “Als je het zo bekijkt, is het een hele eer om in hun voetsporen te treden. Voor hun carrière wil ik meteen tekenen.”

Alen: (knikt) “Als ik binnen 20 jaar hetzelfde palmares kan voorleggen, zal ik heel tevreden zijn.” Put: “Maar vergis je niet: Luc Wouters is nog niet versleten hoor. Wat hij op training nog laat zien, doen weinigen hem na. Fysiek is dat echt een beest!”

Van voetballer­s is geweten dat ze moeilijk de slaap kunnen vatten na een wedstrijd. Hoe zit dat bij refs?

Put: “Net hetzelfde. (lacht) Je leeft een hele week naar die wedstrijd toe. En op de dag van de match ben je een uur of tien weg van huis. Toch schiet ik ’s nachts nog een keer of drie wakker als ik na de match in bed lig.”

Alen: “Ik heb de ziekelijke drang om bij thuiskomst de wedstrijd helemaal te herbekijke­n op tv, ook al is het dan al één uur ´s nachts.” Put: “Bij mij moet dat altijd eerst even bezinken. Dan kan ik er helderder naar kijken.”

Jullie stelden zich kandidaat voor het semiprofst­atuut, maar daar kwamen nog maar acht refs voor in aanmerking.

Alen: “Volgend jaar kunnen we opnieuw proberen. Maar voorlopig blijven we dus fulltime werken.” Put: “Als je ook nog een gezin hebt, valt dat niet altijd mee. Zes dagen op zeven ben ik met arbitrage bezig. Ik klop dagen van twaalf à dertien uur. Het is voortduren­d plannen en regelen.” Alen: (pikt in) “Maar we vinden het fantastisc­h om te doen, anders hou je dit nooit vol. Voetbal is de grootste passie in mijn leven.” Put: “Klopt. Als je het als een opgave ziet, kan je er beter mee stoppen.”

Alen: “Die adrenaline die door je lijf giert als je het veld opstapt in eerste klasse, dat kan je met niets vergelijke­n.”

Put: “Maar een kampioenen­match in pakweg bevorderin­g bezorgde mij ook kippenvel hoor.”

De combinatie met een gezin valt niet altijd mee. Zes dagen op zeven ben ik met arbitrage bezig. Ik klop dagen van 12 à 13 uur. Het is voortduren­d plannen en regelen

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ??
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium