Het Belang van Limburg

Machiels wint thuiswedst­rijd

Kozenaar (16) pakt zege in koers met finish op 3 km van huis

- Freddy VAES

Brent Machiels boekte vorig weekend zijn tweede overwinnin­g van het seizoen. En wat voor één. De 16-jarige Kozenaar won de nieuweling­enkoers in Binderveld, waarvan de aankomst op amper drie kilometer van zijn huis ligt. Machiels klopte in een lange spurt niemand minder dan Vlaams kampioen Juul Maes, het kermisfees­t kon beginnen... Het werd een prachtspri­nt, maar dat was dan ook het enige noemenswaa­rdige wapenfeit tijdens de wedstrijd.

“Ik kan niet ontkennen dat er eigenlijk niet echt werd gekoerst”, geeft Machiels toe. “Waarom? Misschien de warmte. Al denk ik eerder dat het peloton van slechts 30 deelnemers te klein was, waardoor er te weinig renners de handen in elkaar wilden slaan. En bij de meesten - ook bij mij - zat de loodzware klimwedstr­ijd in Romsée van zaterdag nog in de benen. Onderweg heb ik wel een paar keer iets geprobeerd, maar al vlug had ik door dat de kans op een massaspurt erg groot zou zijn.” En dan heeft Machiels met zijn snelle benen een ernstige kans. “Ik heb mijn spurt afgestemd op

Brent MACHIELS die van Julien Galand. Ik ken hem vrij goed en weet dat de Waal zich in een massaspurt goed kan plaatsen en bovendien ook heel snel is. Hem kloppen was mijn doel. En daarbij werd ik goed geholpen door mijn ploegmaat Bartje Theuws, waarvoor ik hem graag wil bedanken. Die zette zich van heel ver op kop, waardoor het gewriemel eigen aan een massaspurt tot een minimum beperkt werd en ik mijn gunstige positie op de eerste rijen vlot kon handhaven. Toen hij stil viel, zat er voor mij niets anders op dan aan de spurt te beginnen. Juul Maes kwam nog flink opzetten, maar ik hield dus toch stand.”

Tot groot jolijt van zijn supporters. Machiels: “Dat waren er zondag extra veel. Vrienden en kennissen die normaal niet meegaan naar de koers, wilden zo dicht bij huis wel eens komen kijken. En dan ben je als renner uiteraard extra gemotiveer­d. Je wil dan niet afgaan.”

Voor Machiels was het zijn tweede zege van het seizoen. De eerste dateert al van het openingswe­ekend, toen hij in Brustem een te vroeg juichende Quinten Vandermeer versloeg.

“Al best lang geleden,” knikt Brent. “Allerhande tegenslage­n hebben me vaak de pas afgesneden. Maar ik heb nooit gewanhoopt en ben hard blijven werken. Vroeg of laat zou die tweede zege er wel komen. En voilà, hier is hij. Mogelijk het begin van nog meer, want dat is toch wel de bedoeling.”

Misschien volgend weekend al in Grazen op nauwelijks 10km van Kozen? Ook een thuiswedst­rijd dus...

Ik wil graag ploegmaat Bartje Theuws bedanken

 ?? FOTO FV ?? Brent Machiels, geflankeer­d door vader Marc en opa Yvan. “Ik wou niet afgaan voor eigen publiek.”
FOTO FV Brent Machiels, geflankeer­d door vader Marc en opa Yvan. “Ik wou niet afgaan voor eigen publiek.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium