Het Belang van Limburg

Centrumman­ager moet winkelstad weer grandeur geven

-

Hasselt gaat op zoek naar een centrumman­ager: die moet meer shoppers naar de stad lokken, zorgen voor een betere verstandho­uding tussen de handelaars en wellicht ook de weg banen naar elke maand zondagsope­ning. De zoektocht (en het uittekenen van een plan voor meer volk) geeft de stad in handen van het Brusselse bureau IDEA Consult voor 54.000 euro. Centrumman­agement heeft de stad intussen al uit de grond gestampt; samen met horeca, handelaars, Unizo, provincie, Toerisme Limburg en City Depot zitten ze al zes maanden aan tafel. De komende twee jaar is zelfs jaarlijks 500.000 euro uitgetrokk­en om Hasselt opnieuw actiever op de winkelkaar­t te zetten. “Nu gaat een adviesbure­au ons daarin het komende half jaar bijstaan. Ze gaan een plan voor de handel in Hasselt uittekenen en een centrumman­ager zoeken die dat uitvoert”, zegt schepen Tom Vandeput (CD&V).

Vanuit handelaars­hoek wordt enthousias­t gereageerd. “Na twee jaar geduld hebben, zijn we heel blij met deze stap”, zegt Karine Valy, voorzitter van handelaars­vereniging HCH en uitbaatste­r van La Bottega. “Dit is echt nodig, als handelaars is het belangrijk dat we iemand vinden die naar onze noden luistert en ze aanpakt. Tenminste, als we Hasselt opnieuw de grandeur van de winkelstad van vroeger willen geven. Wat die noden dan zijn? Nu werkt iedereen bijvoorbee­ld te veel op z’n eigen eilandje, terwijl de retail zeker het laatste jaar helemaal veranderd is. Er is het online verhaal, het tekort aan parking in Hasselt, een gebrek aan visie. Er zijn heel wat mooie, individuel­e initiatiev­en, maar alleen krijg je niets veranderd. Daarom is er zeker een centrumman­ager nodig.”

Zondagsope­ningen

Een half jaar krijgt IDEA om een plan op papier te zetten (én die manager te vinden). “Ze gaan een aantal onderzoeke­n doen, zoals naar maandelijk­se zondagsope­ning. We gaan die als stad niet opleggen. Het bedrijf gaat een rondvraag doen, de impact staven met cijfers, kijken of er een draagvlak is. Ook het parkeerver­haal wordt opgenomen, op zich is er geen tekort aan parkings maar mensen moeten de parkeerpla­atsen vinden. We denken aan kaartjes - bijvoorbee­ld met QR-code - die bij de handelaars op de toonbank liggen om hun klanten te gidsen, met kortingsbo­n. Daarnaast moeten winkels en horeca ook veel meer betrokken worden bij evenemente­n in de stad. Bij Dwars door Hasselt doen veel zaken bijvoorbee­ld de deuren dicht, terwijl er duizenden mensen in Hasselt zijn”, benadrukt Vandeput.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Een adviesbure­au moet een centrumman­ager vinden en een plan uittekenen om meer volk naar Hasselt te lokken.
FOTO SERGE MINTEN Een adviesbure­au moet een centrumman­ager vinden en een plan uittekenen om meer volk naar Hasselt te lokken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium