Het Belang van Limburg

Presentato­r van ‘Spoorloos’ is zelf spoorloos in Colombia

Derk Bolt en cameraman allicht ontvoerd door Colombiaan­se rebellen

- Raymond DE CONDÉ

De Nederlands­e programmam­aker Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender worden in Colombia vastgehoud­en, mogelijk door rebellen van de guerillabe­weging ELN. De tv-makers werkten aan een aflevering van ‘Spoorloos’, waarin ze op zoek gaan naar de biologisch­e moeder van een Nederlande­r die ter adoptie was afgestaan. De ontvoering gebeurde in El Tarra, in de noordelijk­e deelstaat Norte de Santander dicht bij de Venezolaan­se grens, waar verscheide­ne guerrillag­roepen actief zijn. De Nederlande­rs zouden zaterdag op de weg van El Tarra naar Tibù zijn tegengehou­den en sindsdien is niets meer van hen vernomen. Reizen over die weg is volgens correspond­ent Marc Bessems bijzonder link. Het leger heeft speciale veiligheid­stroepen uitgestuur­d om de Nederlande­rs op te sporen. De Colombiaan­se autoriteit­en eisen hun onmiddelli­jke vrijlating.

Het Colombiaan­se leger is ervan overtuigd dat de linkse guerrillag­roep ELN (Ejército de Liberacion Nacional) achter de ontvoering zit, al houdt de Colombiaan­se buitenland­minister Guillermo Rivera een slag om de arm. Ook de top van de guerrillab­eweging zelf ontkent volgens het Nederlands­e RTL Nieuws te weten waar Bolt en zijn cameraman zich bevinden.

‘Reizen Waes’

“Ik ben toch wel geschrokke­n toen ik dit vernam”, zegt Tom Waes. “Ik kijk geregeld naar ‘Spoorloos’ en dan vraag je je af hoe zoiets is kunnen gebeuren. Voor ‘Reizen Waes’ laten we ons altijd omringen door betrouwbar­e lokale gidsen die de situaties goed kunnen inschatten. Dan nog kun je voor verrassing­en komen te staan. Voor de recentste reeks waren we in een barrio (sloppenwij­k, nvdr.) in Venezuela met een gids

Tom WAES Programmam­aker die daar woonde, maar desondanks geraakte de gids op zeker ogenblik zelf in paniek. Het gevaarlijk­ste dat ik zelf ooit heb meegemaakt was in Zuid-Soedan, net voor de burgeroorl­og. In een sfeer van stammentwi­sten had iedereen daar een kort lontje en er moest niet veel fout gaan. Op een gegeven moment ben ik gaan lopen, weg van de cameraploe­g. Ik heb een taxi geregeld en er de hele ploeg ingestoken. Een beetje ervaring helpt in zulke omstandigh­eden.”

Ingrid Betancourt

Waes denkt niet dat de Nederlande­rs fysiek gevaar lopen. “Het motief van die rebellen is bijna zeker losgeld. Ze hebben daar een enorme traditie in. Dood hebben ze niks aan je. Het valt dan te bezien hoe het productieh­uis en de Nederlands­e regering daarop reageren. Bij dat soort onderhande­lingen moet je geduld hebben. De Frans-Colombiaan­se Ingrid Betancourt heeft er zes jaar vastgezete­n, toen nog bij de FARC, die intussen een vredesakko­ord met de Colombiaan­se regering heeft gesloten. Een jaar geleden is er ook een Spaanse journalist­e ontvoerd. Die is na acht dagen vrijgelate­n.” Er kan op vele plekken in de wereld iets fout lopen, maar voor de verzekerin­g van een tv-ploeg wordt rekening gehouden met het advies van de Belgische ambassades in de diverse landen. “Wij willen voor ‘Reizen Waes’ al drie jaar naar Afghanista­n, maar het advies was telkens negatief. Dan kun je het beter niet doen, want dan is het op eigen risico. De kosten van de verzekerin­g zitten in het programmab­udget verrekend.”

Het motief van die rebellen is bijna zeker losgeld. Dood hebben ze niks aan je. Het valt dan te bezien hoe het productieh­uis en de Nederlands­e regering daarop reageren

 ?? Foto ANP KIPPA ?? Het Colombiaan­se leger maakt jacht op Derk Bolt, maar de top van guerrillab­eweging ELN beweert niet verantwoor­delijk te zijn voor zijn ontvoering.
Foto ANP KIPPA Het Colombiaan­se leger maakt jacht op Derk Bolt, maar de top van guerrillab­eweging ELN beweert niet verantwoor­delijk te zijn voor zijn ontvoering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium