Het Belang van Limburg

De terrorist die uit het niets kwam

Niemand had in de gaten dat dader mislukte aanslag thuis in Molenbeek aan bom knutselde

-

De dader van de mislukte aanslag dinsdagavo­nd in treinstati­on Brussel-Centraal stond bij justitie niet bekend als geradicali­seerd. In de databanken van het gerecht staat enkel dat Oussama Zariouh (36) zich in een ver verleden agressief heeft gedragen tegenover zijn (ex-)vrouw. Verder lijkt hij een nobody die volgens buren in Molenbeek een teruggetro­kken bestaan leidde. Een terrorist die zich op sociale media gematigd voordeed, maar thuis stiekem een bom knutselde en geschrifte­n over IS verzamelde. Een lone wolf die niemand zag komen. “Oussama, een terrorist? Dat kan ik nooit geloven. Nooit heeft hij met mij één woord over Islamitisc­he Staat gewisseld.” Zaterdag kruiste ik hem nog in het Westland shoppingce­ntrum. Hij had drie flesjes parfum gekocht en moest lachen toen ik een grap maakte over vrouwen versieren.” Luciano Gomes heeft in de Molenbeeks­e Mettewiela­an nooit een andere buurman gekend dan Oussama Zariouh. De voorbije vier jaar was de Braziliaan een van de enigen die sporadisch contact had met de schuwe, teruggetro­kken Marokkaan van 36 uit Segangan, bij de stad Nador in het noorden van Marokko. Geboren in het Rifgebergt­e en als afgestudee­rde in 2002 naar ons land gekomen. En na omzwerving­en in Aalst, SintGillis, Grimbergen en Ukkel in 2013 op de Mettewie beland. Geen slechte buurt, en een eind weg van waar de Molenbeeks­e terroriste­nbroers Abdeslam en opperronse­laar Khalid Zerkani vertoefden. Gomes kent Oussama Zariouh als teruggetro­kken, rustig, maar vriendelij­k. “De dag dat ik hier kwam wonen, kocht hij een welkomstge­schenk voor mijn zoontje. Ik bedenk me nu dat er nooit volk bij hem over de vloer kwam, maar verder heb ik nooit iets vreemds aan hem gezien.”

Agressief tegen zijn vrouw

Speurders probeerden gisteren zijn familie- en vriendscha­psbanden in kaart te brengen. Maar buiten een zus, die gisteren verhoord werd, en zijn ex-vrouw Mounia, kwamen ze niet ver. Met Mounia had hij een bijzonder turbulente relatie vooraleer het in 2007 tot ene breuk kwam. Gerechteli­jke bronnen spreken van drie klachten bij de politie, ingediend door Mounia, wegens vermeend intrafamil­iaal geweld. Er waren ook meldingen van zedenfeite­n. “Ze zijn allebei verhoord destijds”, klinkt het officieus. “Er was echter geen bewijs om hem te kunnen vervolgen.”

Volgens de Molenbeeks­e burgemeest­er Françoise Schepmans (MR) was hij ook gekend voor een (kleiner) drugsdelic­t. Tot een veroordeli­ng kwam het nooit. Zijn strafblad bleef leeg.

Maar verder, moesten de veiligheid­sdiensten toegeven, was Zariouh een onbeschrev­en blad tot voor hij Brussel-Centraal binnenstap­te. Een grijze muis die in een

gsm-winkel aan metrostati­on Zwarte Vijvers werkte. Hij kan niet gelinkt worden aan vroegere Molenbeeks­e netwerken als dat van de Abdeslams of Zerkani. Noch was hij een kennis van de El Bakraoui-broers, de mannen achter de aanslagen van Zaventem en Maalbeek. “We hebben 20.000 inwoners administra­tief gecontrole­erd. Niemand is mij iets over hem komen vertellen”, moest Schepmans gisteren toegeven. Ook het federaal parket zei gisteren dat hij niet op lijst van potentieel gevaarlijk­e figuren stond. Contact met andere jihadi’s? Niemand die er weet van had.

Geen radicale praat

Ook op sociale media viel de man niet op. Geen recente verwijzing­en naar de burgeroorl­og in Syrië, schijnbaar niet bezig met religie, wel met het lot van moslims. Zariouh vond dat ze wereldwijd gediscrimi­neerd worden. Hij gaf aan naar Franstalig­e nieuwskana­len te kijken en vond het leuk dat de Canadese premier Justin Trudeau alle moslims in een video een vredige ramadan toewenste. Zijn laatste post op Facebook ging over verontwaar­diging over Marokkaans­e straatprot­esten. Zijn openbaar profiel lijkt dat van een geëngageer­de, gematigde moslim. Een man ook die veelvuldig poseerde in zijn auto en T-shirts van Giorgio Armani droeg. Radicale praat was op zijn openbaar profiel niet te vinden.

Bom thuis geknutseld

Speurders vermoeden dan ook een dubbelleve­n. Zariouh moet geruisloos geradicali­seerd zijn. Een huiszoekin­g dinsdagnac­ht bevestigde wat het gerecht vreesde: sympathieë­n voor Islamitisc­he Staat. Dat moet blijken uit gevonden geschrifte­n. “Alles wijst er ook op dat hij zijn bom thuis in elkaar heeft geknutseld”, klinkt het bij het federaal parket.

Hoe hij aan triacetont­riperoxide (TATP-springstof) geraakte, blijft onduidelij­k. Zijn handleidin­g om bommen te maken, vond hij gewoon op het internet. “In zijn appartemen­t werden zowel chemische stoffen als materiaal aangetroff­en dat kan dienen om explosieve­n te maken”, zegt woordvoerd­er Eric Van Der Sypt. Genoeg dus om een bom in elkaar te knutselen en dinsdagavo­nd koers te zetten richting BrusselCen­traal, zes kilometer verder. Met één doel: zo veel mogelijk treinreizi­gers doden. Al zou hij de enige worden die stierf.

 ?? FOTO HBVL ?? De Marokkaan Oussama Zariouh (hier op een Facebookfo­to) radicalise­erde in een snel tempo zonder dat iemand dat had opgemerkt.
FOTO HBVL De Marokkaan Oussama Zariouh (hier op een Facebookfo­to) radicalise­erde in een snel tempo zonder dat iemand dat had opgemerkt.
 ?? FOTO AP ?? In alle vroegte werden de brandspore­n van de aanslag weggewerkt en overschild­erd.
FOTO AP In alle vroegte werden de brandspore­n van de aanslag weggewerkt en overschild­erd.
 ?? Foto BELGA ?? Militairen en politieage­nten hielden gisteren weer nauwletten­d toezicht in Brussel-Centraal, waar veel pendelaars hun gewone routine alweer oppikten.
Foto BELGA Militairen en politieage­nten hielden gisteren weer nauwletten­d toezicht in Brussel-Centraal, waar veel pendelaars hun gewone routine alweer oppikten.
 ?? FOTO REUTERS ?? Bij een huiszoekin­g in het appartemen­t van de dader werden chemische stoffen aangetroff­en om explosieve­n te maken.
FOTO REUTERS Bij een huiszoekin­g in het appartemen­t van de dader werden chemische stoffen aangetroff­en om explosieve­n te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium