Het Belang van Limburg

Zelf auto afspuiten mag niet meer

Schauvlieg­e vaardigt sproeiverb­od uit om verspillin­g van leidingwat­er tegen te gaan

- Mark VAN LUYK

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) heeft beslist dat er vanaf vandaag een sproeiverb­od komt voor recreatief gebruik. Dat betekent dat u voorlopig geen leidingwat­er mag ‘verspillen’ voor een aantal zaken. De politie waakt over de handhaving ervan. Vanaf vandaag is het verboden om uw auto of andere motorvoert­uigen – aanhangwag­ens en opleggers inbegrepen – met leidingwat­er af te spuiten. Dat mag enkel bij een officiële carwash (want daar wordt 90 procent van het water gerecyclee­rd) of als de wet u verplicht om uw voertuig af te spuiten.

Ook het vullen of bijvullen van privézwemb­aden en -plonsbaden, vijvers en fonteinen wordt voor onbepaalde tijd verboden. Net als het besproeien van velden, binnenplaa­tsen, grasperken en tuinen – tenzij voor landbouwer­s of tuinbouwer­s.

U mag ook geen leidingwat­er gebruiken om straten, greppels, stoepen, voetpaden en riolen schoon te maken. Daken, gevels, tenten, luifels en sportterre­inen mogen niet meer besproeid worden. En bedrijven mogen geen water gebruiken als het niet noodzakeli­jk is voor personeel, productiep­roces of bedrijfsac­tiviteiten.

Gezond verstand

De politie waakt over de handhaving van het sproeiverb­od. Overtredin­gen kunnen worden bestraft met een celstraf van 8 tot 14 dagen en met een boete van 1 tot 25 euro, maar Schauvlieg­e rekent in de eerste plaats op het gezond verstand van de burgers. Volgens de minister is de maatregel nodig om te vermijden dat de drinkwater­reserves zo vroeg in het jaar al moeten worden aangesprok­en. De neerslagte­korten bereiken immers de laagste waarden sinds 1970 en de vraag naar drinkwater is met 40 procent gestegen. Alleen op het Kempens Plateau in Limburg is de situatie normaal. In Oost- en West-Vlaanderen hebben de gouverneur­s ook een verbod uitgevaard­igd voor het opzuigen van water uit beken en andere onbevaarba­re waterlopen. In Limburg komt er nog geen verbod. Alleen in Wellen vaardigde burgemeest­er Els Robeyns (sp.a) een verbod uit voor de Herk, omdat er overlast was door een file van ‘watertoeri­sten’. “Volgens het burgerlijk wetboek hebben oeverbewon­ers het recht om het voorbijkom­ende water te gebruiken en volgens het burgerlijk wetboek is het water een gemeen goed. Daarom mag iedereen water uit een waterloop onttrekken”, zegt Ben Simons van de dienst Water en Domeinen van de provincie. “We kunnen hier dus niet echt tegen optreden, behalve als de beek wordt ‘drooggepom­pt’, want dat is in strijd met het natuurdecr­eet. Er is echter geen gevaar voor de drinkwater­voorzienin­g in Limburg omdat dat wordt opgepompt uit veel diepere grondwater­lagen. Die komen door enkele zeer droge maanden niet in gevaar.”

 ?? Foto JDW ?? Schauvlieg­e wil de verspillin­g van leidingwat­er tegengaan.
Foto JDW Schauvlieg­e wil de verspillin­g van leidingwat­er tegengaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium