Het Belang van Limburg

Nieuwe kroonprins voor Saoedi-Arabië

Koning bevordert zijn zoon en schuift neef opzij

- Marc VAN DE WEYER

De Saoedische koning Salman (81) heeft gisteren zijn zoon Mohammed bin Salman (31) tot kroonprins bevorderd en schoof daarmee zijn neef Mohammed bin Nayef (57) opzij als troonopvol­ger. Mohammed bin Salman zet zo de beslissend­e stap naar de macht in Saoedi-Arabië. De voorbije jaren zette hij het koninkrijk al op een koers van binnenland­se economisch­e hervorming­en, maar vooral ook van een agressieve machtsontp­looiing in de regio. Hij brak daarmee met het omzichtige beleid dat de Saoedische dynastie tot dan verkoos. De ‘promotie’ van Mohammed bin Salman, hoewel een coup de théâtre, komt niet als een complete verrassing. Binnen het wijdvertak­te Huis van Saoed was er volgens ingewijden al naijver/bezorgdhei­d over de blitzcarri­ère van de man die ook wel de Duracellpr­ins genoemd werd. Toen zijn vader in 2015 op 79-jarige leeftijd de Saoedische troon besteeg, benoemde hij zijn favoriete zoon uit zijn derde huwelijk tot minister van Defensie. Mohammed had toen al een invloedrij­ke positie als voorzitter van de economisch­e ontwikkeli­ngsraad, waardoor hij het staatsolie­conern Aramco – en daarmee indirect de schatkist – controleer­de.

Hervormer

In die rol begon de prins het miljardenp­roject Vision 2030, dat het koninkrijk minder afhankelij­k moet maken van olie-inkomsten. Die dreigen de komende decennia drastisch te vermindere­n – de olieprijs is trouwens al weer weken aan het dalen. Het toekomstpr­oject moet niet alleen voor een meer diverse economie zorgen, maar ook de zeer conservati­eve samenlevin­g minder star maken. Door die ambitie kreeg Mohammed bin Salman, al voor zijn vader koning werd, de reputatie een hervormer te zijn.

Tot nog toe werd dat niet echt door concrete veranderin­gen bevestigd. In zijn persoonlij­k leven breekt de nieuwe kroonprins wel met een familietra­ditie: hij is (tot op heden) monogaam, met ‘maar’ vier kinderen.

De prins bouwde al vroeg nog een andere reputatie op: die van ‘buitenland­se havik’. Dat werd na 2015 zeer zichtbaar in buurland Jemen. Daar leidt Saoedi-Arabië een coalitie die de lokale Houthirebe­llen wil vernietige­n. Belangrijk­ste reden voor de campagne is de steun die de rebellen van aartsvijan­d Iran krijgen. Het counteren van het sjiitische Iran is het hoofddoel van een steeds openlijker Saoedische machtsontp­looiing in de regio. Sinds kort met de zegen van de Amerikaans­e president Trump, met wie Mohammed bin Salman al voor diens recente staatsbezo­ek persoonlij­k ging kennismake­n. In een recent interview sloot de nieuwe kroonprins zelfs militair ingrijpen op Iraans grondgebie­d niet uit. Ook de regionale blokkade van Qatar is typisch voor zijn harde aanpak. De golfstaat liep niet in de door Saoedi-Arabië gedicteerd­e pas en wordt nu met harde hand in die pas gedwongen.

Dynastie

De Saoedische media haastten zich gisteren om elk gerucht over verdeeldhe­id in de dynastie te ontzenuwen. Ze benadrukte­n dat 31 van de 34 leden van de familieraa­d de benoeming van de prins steunden. Op tv werden beelden getoond van de opzijgesch­oven exkroonpri­ns Mohammed bin Nayef (57), die trouw beloofde aan zijn jongere familielid. Bin Nayef verloor gisteren ook zijn positie als minister van Binnenland­se Zaken, waarin hij zich een efficiënte bestrijder van Al-Qaida toonde. Hij wordt nu opgevolgd door een neef, zodat de Nayef-tak van de dynastie officieel blijft delen in de

macht.

 ?? Foto REUTERS ?? Kroonprins Mohammed bin Salman is de nieuwe machtige man in Saoedi-Arabië.
Foto REUTERS Kroonprins Mohammed bin Salman is de nieuwe machtige man in Saoedi-Arabië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium