Het Belang van Limburg

Van bloemen daalt fors door hitte

Honderdtal floristen dropt zondag gratis bloemen op Dag van het Eenzame boeket

- Koen SNOEKX

Wie zondag een prachtig bosje bloemen vindt op een zitbank, bij een standbeeld of aan een lantaarnpa­al, mag dat gewoon meenemen. Het is op 25 juni immers Dag van het Eenzame Boeket. “Ruim honderd floristen gaan zondag één of meer boeketjes in hun gemeente verstoppen, om mensen eens aangenaam te verrassen”, zegt de Genkse Marijke Walbers van de Koninklijk­e Unie van Floristen van België. “Niets leuker dan mensen een bloemetje cadeau te doen”, zegt de Wellense bloemist Lieven Philtjens, een van de elf Limburgse deelnemers aan de hartverwar­mende actie. De Dag van het Eenzame Boeket komt overgewaai­d uit Groot-Brittannië. Daar dropte een vrouw op een dag een bosje bloemen op straat, zomaar om een onbekende te verrassen. Ondertusse­n heeft de actie alleen maar aan popularite­it gewonnen en wordt de Dag van het Eenzame Boeket gevierd van Mexico tot Australië, van ZuidAfrika tot Finland.

“In ons land is het de tweede keer dat we deze dag vieren, en het enthousias­me wordt elk jaar groter”, zegt Marijke Walbers, directeur van de Koninklijk­e Unie van Floristen van België. “Vorig jaar deed een vijftigtal bloemisten mee, dit jaar zijn er dat al ruim honderd.”

Boodschap

De opzet is simpel. “Er is toch niets zo verrassend als zomaar een bloemetje krijgen?” zegt Marijke Walbers. “Daarnaast zien we dit als een mooi gebaar van onze floristen om de schoonheid van bloemen met anderen te delen.” De grootte van het boeket speelt daarbij geen enkele rol. “Elke florist vult de actie in zoals hij of zij zelf wil. De ene kiest misschien voor tien kleine boeketjes, de an-

Hitte

Florist Lieven PHILTJENS dere voor één groot. Wij als unie voorzien mooie kaartjes die de floristen aan hun boeketjes kunnen hangen. Op die kaartjes staat een boodschap: ‘Ik ben een eenzaam boeketje, neem mij mee en geniet van mij’.” In Limburg nemen voorlopig elf bloemisten deel aan de actie. “Niks leuker dan mensen een bloemetje cadeau te doen”, zegt ook Lieven Philtjens van de Wellense bloemenzaa­k Crea Verde. “Komende zondag ga ik in totaal twaalf boeketjes verspreide­n over vier gemeenten: Alken, Borgloon, Kortessem en Wellen. Ik begin al om 6 uur ’s morgens bloemen te verstoppen, zodat de mensen de boeketjes al kunnen vinden nog voor de hitte echt toeslaat.” Of Philtjens al wat tips kan lossen over de locaties? “Ik verstop de bloemen op plaatsen waar toch wel wat mensen passeren. En wie in Wellen gaat zoeken, loopt best eens over de kermis.”

Ik verstop mijn boeketten op plaatsen waar wel wat mensen passeren. Wie in Wellen gaat zoeken, loopt best eens over de kermis

Het tropische weer is slecht nieuws voor de bloemisten. “Bij zo’n hitte zien we de bloemenver­koop serieus dalen”, zegt Marijke Walbers van de Koninklijk­e Unie van Floristen van België (KUFB). “Tijdens de Dag van de Schoonmaak (vorige dinsdag, nvdr.) verkopen we normaal heel wat boeketten. Dat was dit jaar een stuk minder.” “Mensen vrezen dat de bloemen bij dit weer niet lang houden door de warmte”, zegt bloemist Lieven Philtjens uit Wellen. “En ze zien het misschien als een opgave dat ze hun bloemen en planten nu wat vaker water moeten geven.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Lieven Philtjens van bloemenzaa­k Crea Verde in Wellen. “Niets leuker dan mensen een bloemetje cadeau te doen.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Lieven Philtjens van bloemenzaa­k Crea Verde in Wellen. “Niets leuker dan mensen een bloemetje cadeau te doen.”
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium