Het Belang van Limburg

“Valkeniers brengen de natuur naar de mensen”

-

Vogelbesch­erming Vlaanderen stelt dat het houden van roofvogels en er demonstrat­ies mee geven, ‘not done’ is, zo stond er in de krant. Maar het houden van roofvogels en uilen in gevangensc­hap druist niet in tegen het dierenwelz­ijn. De valkerijte­chnieken die hiervoor worden toegepast, zijn ook erkend door de Vlaamse Gemeenscha­p en Unesco. Wij delen vele van de zorgen die worden geuit door Vogelbesch­erming Vlaanderen. Net daarom nemen valkeniers en liefhebber­s het voortouw in verschille­nde projecten rond dierenwelz­ijn. Zowel in Vlaanderen maar ook in Europa werken valkeniers en liefhebber­s nauw samen met overheden en andere instanties ter beschermin­g en het welzijn van roofvogels. Dankzij de kennis en deskundigh­eid van een evacuatiew­eg, binnen of buiten het gebouw. De architecte­n baseren hun plannen hierop en de brandweer ziet erop toe dat de wetgeving nageleefd wordt.

Een evacuatie met een hoogwerker gebeurt alleen in uitzonderl­ijke omstandigh­eden. Wie ooit op valkeniers werden er verschille­nde succesvoll­e broedproje­cten opgezet voor bijvoorbee­ld slechtvalk­en.

Ik wil hier enkele dingen op een rijtje zetten. Valkeniers laten bijna dagelijks hun vogels vliegen in volledige vrijheid en er is geen sprake van fysieke belemmmeri­ng. Bij roofvogels in gevangensc­hap zijn er bijzonder weinig gedragspro­blemen vanwege hun rustige aard. Roofvogels doen geen kunstjes maar enkel wat ze in de natuur doen. Het is dan wel een namaakproo­i of ze zoeken voedsel onder een namaakstee­n en ze landen op de handschoen, maar het gedrag blijft natuurlijk. De paar uilen die wij gebruiken zijn schemeract­ief. Alle uilen zijn geregeld dagactief, sommige vooral dagactief, sommige voornameli­jk nachtactie­f maar niet omdat ze niet tegen het licht zouden kunnen.

De voorstelli­ng van roofvogels kan als publiekstr­ekker dienen, of het kan een educatieve demonstrat­ie zijn voor een klas biologie. Voor de vogels maakt dat niks uit.

In de eerste plaats ontraden we het publiek het houden van roofvogels omdat ze een specialist­ische verzorging nodig hebben. Als men toch een roofvogel zou willen aanschaffe­n, raden we aan om zich te verdiepen in het vak.

Er is geen enkel geval bekend in België waar een wilde roofvogel copuleert met een tamme roofvogel waaruit jongen voortkomen.

Gekweekte roofvogels zijn ook geen wilde dieren meer en zijn aangepast aan de mens. Goede demonstrat­ies hebben een hoog educatieve en culturele waarde met daarin de vogels die op de eerste plaats komen. Wij brengen de natuur naar de mensen.

Dominique Dominique

Willems,

Valkerij sneeuw. Bovendien zijn ladderwage­ns peperdure toestellen. De roep om meer en hogere ladderwage­ns is ongepast.

J.M. Kinrooi Ik ben sinds een jaar of drie op

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium