Het Belang van Limburg

Fietssnelw­eg Albertkana­al moet volgend jaar klaar zijn

-

De fietssnelw­eg tussen Ham en Riemst moet in 2018 klaar zijn, de bruggen die op het tracé aangelegd worden twee jaar later. De werken zouden eigenlijk gisteren van start gaan, maar omdat het ook voor wegenwerke­rs te warm was, bleef het bij de onthulling van een bordje. De fietsostra­de, die het jaagpad van het Albertkana­al volgt, wordt in Ham nog doorgetrok­ken tot in Antwerpen.

“Om tot de fietssnelw­eg HamRiemst te komen, zijn een aantal kleinere ingrepen nodig”, zegt gedeputeer­de Jean-Paul Peuskens. “Zo moeten we de herkenbaar­heid als fietssnelw­eg verhogen, en tegelijk moeten we natuurlijk zorgen voor het comfort en de veiligheid van de fietsers.”

De werken tussen Hasselt en Zolder starten nog voor het bouwverlof, meteen nadien volgt het tracé tussen Riemst en Bilzen. Het jaagpad moet op die stukken nergens opgebroken worden, dus fietsers zullen geen hinder ondervinde­n.

Blauwe driehoek

“Vanaf het voorjaar 2018 worden dan nog een aantal dubbelrich­tingsfiets­paden aangelegd op gedeelten van het tracé waar het jaagpad niet gevolgd kan worden”, gaat Peuskens verder. “Bovendien zullen alle fietssnelw­egen herkenbaar zijn door een blauwe driehoek met het nummer van de fietsostra­de er in.” De fietssnelw­eg richting Ham krijgt het nummer F5 mee, en vanaf GodsheideS­as tot Riemst F72. “Er komen ook rustpunten en infoborden.”

Stoorzende­rs

Doel is dat fietsers sneller en veiliger, dus zonder al te veel kruispunte­n te moeten dwarsen, op hun bestemming geraken. Er is ook een rol weggelegd voor de lokale politie. “Het spreekt voor zich dat we de politie gaan vragen toezicht te houden op wie deze fietssnelw­egen gebruikt”, zegt de Hasseltse mobiliteit­sschepen Habib El Ouakili (sp.a). “Brommers, auto’s of tractoren moeten er niet komen.” Bij de nieuwe fietsersbr­ug in Godsheide, die het knooppunt in Limburg moet worden, wisselt de fietssnelw­eg van oever. Vanaf daar komt er via de Corda Campus ook een verbinding richting Noord-Limburg. In het westen van de provincie wordt de fietsostra­de voorbij Ham doorgetrok­ken tot in Antwerpen, goed voor 78 kilometer fietsverbi­nding. De werken kosten – inclusief de 4,7 miljoen voor de brug in Godsheide – 13 miljoen euro. De provincie betaalt daarvan 9 miljoen, de rest wordt gefinancie­rd door Europa en Vlaanderen. De tracés zijn klaar in 2018, tegen 2020 zouden ook de bruggen afgewerkt moeten zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium