Het Belang van Limburg

Bomvolle terrassen tot in de vroege uurtjes

Horeca doet gouden zaken op Koolmijnla­an door ramadan en zomerweer

-

Daniel Lopez Ruiz (36), uitbater van ijssalon Cité, is enthousias­t. “Ik ben veertien jaar geleden bekeerd tot de islam en mijn vrouw heeft Turkse roots. De sfeer tijdens de ramadan is heel gezellig. We breiden ’s avonds ons terras uit over de hele beschikbar­e oppervlakt­e. We willen dan een maximum aan klanten kunnen ontvangen. Tijdens de ramadan zijn we dagelijks open vanaf 19 uur en we sluiten rond 4 uur. Dat is het uur van zonsopgang en dan stoppen moslims met eten en drinken.” Er heerst een drukte van jewelste als we rond 23 uur over de Koolmijnla­an lopen. Mensen schuiven mee aan tafel bij volslagen onbekenden, omdat er amper nog plekjes vrij zijn. Jong en oud is van de partij. Het valt op dat de vrouwen tot in de puntjes zijn uitgedost. “We hebben geluk met onze buren. Die hebben tot nu toe nog niet geklaagd over nachtlawaa­i. Omdat de buren over het algemeen zelf ook moslims zijn, denk ik. In het weekend is het meestal nog drukker, omdat dan de studerende jongeren massaal afkomen”, zegt Ruiz. Esra Ozturk (20) is vaste klant bij ijssalon Cité. “Ik kom hier vooral samen met de familie, voor de gezellighe­id en om mijn vrienden te zien. Ik doe al mee met de ramadan sinds mijn elfde. Eigenlijk vanaf de dag dat een meisje haar regels krijgt, moet ze vasten. Ik vast heel graag en ik heb ook niet veel slaap nodig. Daarom kan ik het gemakkelij­k combineren met school”, zegt ze.

Straatrace­n

Student Yunus Kaya (18) zit in het zevende jaar Business en doet al een aantal jaar mee aan de ramadan. “Studeren met een hongergevo­el is moeilijk. Daarom ga ik overdag na school slapen en sta ik tegen etenstijd op. Zo kan ik ’s nachts studeren.” Tijdens de ramadan heeft het geen zin om je zaak overdag open te

Balci METIN doen. Dat weet ook Murat Eren (27), zaakvoerde­r van ijssalon Dondurmacc­i, ook op de Koolmijnla­an. “Wij zijn dagelijks open van 21 tot 2 uur.” Balci Metin (47) komt regelmatig een koffie drinken bij Dondurmacc­i. “’s Nachts tijdens de ramadan verveel ik mij nooit in de cité. Ik vind het tof dat dit bestaat. Zo kunnen we ’s nachts doen wat we overdag niet kunnen.”

Een opvallend en ergerlijk fenomeen, ook tijdens de ramadan, blijft het straatrace­n over de Koolmijnla­an. Halid Akil (47) komt hier regelmatig een ijsje eten tijdens de vastenmaan­d: “Ik begrijp niet dat jongeren ’s nachts de Koolmijnla­an gebruiken om te racen. Wij zien hier ook nauwelijks politie ’s nachts. Nochtans zijn wij vragende partij.”

De politie beaamt dat er regelmatig klachten binnenkome­n over de drukte op de Koolmijnla­an: “Tijdens de ramadan krijgen we klachten van overlast omwille van het lawaai op de terrassen. Veel mensen hebben kinderen die in de examenperi­ode zitten. Begrijpeli­jk dus dat zij het stil willen hebben ’s nachts. En wat het straatrace­n betreft, daarover zijn we heel duidelijk: nultoleran­tie.”

’s Nachts tijdens de ramadan verveel ik mij nooit in de cité. Tof dat dit bestaat, zo kunnen we ’s nachts doen wat we overdag niet kunnen

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Sommige terrassen blijven tot 4 uur open. “Tijdens de ramadan heeft het geen zin om je zaak hier overdag open te doen.”
FOTO ZAHRA BOUFKER Sommige terrassen blijven tot 4 uur open. “Tijdens de ramadan heeft het geen zin om je zaak hier overdag open te doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium