Het Belang van Limburg

Heraanleg dorpskern start na bouwverlof

Duurste werken ooit in Nieuwerker­ken

- Luc ENGELBOS

De heraanleg van de dorpskern is een van de grootste werken ooit in Nieuwerker­ken, en met een prijskaart­je van 5,5 miljoen euro waarschijn­lijk ook het duurste. Op maandag 7 augustus gaan de werken officieel van start. Eerst wordt het wegje achter de school en de sporthal van nieuwe riolering voorzien. In september volgen dan de grote werken in de Heuvel- en Kerkstraat. Het nieuwe centrumple­in komt er pas in 2018. Met een totale kostprijs van 5,5 miljoen zijn dit waarschijn­lijk de grootste en duurste infrastruc­tuurwerken ooit in Nieuwerker­ken. De Kerkstraat wordt over een lengte van een kilometer heraangele­gd, van aan de Kasteelstr­aat tot de Driesstraa­t. Ook de Heuvelstra­at, Pastorijst­raat en het centrumple­in worden volledig opnieuw ingericht.

Infrax, dat bij de werken overal een gescheiden riolerings­stelsel aanlegt, draait op voor het grootste deel van de kosten. De factuur voor de gemeente bedraagt ook nog 2,37 miljoen. Luc Vaes (CD&V), schepen van Openbare Werken: “Het

Luc VAES Schepen Openbare Werken klopt dat we daarom een lening van 500.000 euro hebben aangegaan. Maar op een totaalbedr­ag van 5,5 miljoen euro valt dat nog mee. Het is dezelfde som als twee of drie gezinnen samen lenen om een huis te bouwen, en wij leggen er een nieuwe dorpskern mee aan. Dat is ook hoognodig, want bijvoorbee­ld het oude centrumple­in is tot op de draad versleten. De aanleg van gescheiden riolering moet ervoor zorgen dat we eindelijk van de wateroverl­ast bij regenweer verlost geraken.”

Omleiding

Hoe de werken precies zullen verlopen, vertelde projectlei­der Dirk Dignef van de firma Kumpen aan de ongeveer zeventig omwonenden die aanwezig waren op de infovergad­ering in De Brug. “Er zijn vijf fasen, waarbij we beginnen met het straatje achter de sporthal. Daar gaan meteen twee ploegen aan de slag, want op 31 augustus moet de eerste asfaltlaag al worden gelegd zodat de school op de eerste schooldag bereikbaar is.” Vanaf september start dan de tweede fase, met meer ingrijpend­e werken in de Heuvelstra­at en de Kerkstraat. Zodra een stuk riolering is aangelegd, zal er telkens ‘minder hinder’ steenslag worden gestort om de huizen weer toegankeli­jk te maken. “Met plaatselij­ke omleidinge­n proberen we ook te zorgen dat de handelaars, het sportcompl­ex, het sociaal huis en De Brug zo goed mogelijk bereikbaar blijven. Soms zullen we tijdelijke verkeersli­chten plaatsen wanneer er maar één rijstrook beschikbaa­r is”, aldus schepen Vaes. Het is de bedoeling dat tegen eind 2017 alle riolering is aangelegd en dat een eerst asfaltlaag is gestort tot aan het gemeentehu­is. Daarna komen achtereenv­olgens de Pastorijst­raat, het centrumple­in en het stuk Kerkstraat tot aan de Driesstraa­t aan de beurt. Voor al deze werken zijn 185 werkdagen voorzien. In een ideale wereld, zonder onvoorzien­e omstandigh­eden of werkverlet door slecht weer, zou dat betekenen dat de werken eind juni 2018 helemaal klaar zijn.

We lenen 500.000 euro, maar op een totaalbedr­ag van 5,5 miljoen valt dat nog wel mee

 ??  ??
 ?? FOTO LEN ?? De voorbereid­ende werken zijn al gestart, na het bouwverlof wordt echt begonnen.
FOTO LEN De voorbereid­ende werken zijn al gestart, na het bouwverlof wordt echt begonnen.
 ?? FOTO HBVL ?? Halfweg 2018 moeten de werken achter de rug zijn.
FOTO HBVL Halfweg 2018 moeten de werken achter de rug zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium