Het Belang van Limburg

“We moeten zo hard rocken als we kunnen”

Chrissie Hynde (65) speelt met The Pretenders op TW Classic en Rock Werchter

- Gunter JACOBS

Exact dertig jaar geleden deelden The Pretenders de affiche van het toenmalige Torhout/Werchter met Iggy Pop en Eurythmics. De komende weekends staat de 65-jarige Chrissie Hynde er met een herschikte groep opnieuw; eerst om TW Classic op te warmen voor Guns N’ Roses, daarna om ook Rock Werchter te tonen dat de jaren geen vat op haar krijgen.

WERCHTER -

Naast Deborah Harry van Blondie en Patti Smith geldt Chrissie Hynde als zowat de meest iconische rockster van de late jaren zeventig en prille jaren tachtig. Hits als ‘Brass In Pocket’, ‘Back On The Chain Gang’ en ‘Don’t Get Me Wrong’ doorstaan de tand des tijds beter dan haar huwelijken. Over dat laatste breken we de ex van collega-zangers Ray Davies (The Kinks) en Jim Kerr (Simple Minds) de bek niet open. Wat haar strategie is om zaterdag een veld vol Axl Rose-fans op haar hand te krijgen, willen we wel weten.

“Daar heb ik nog niet over nagedacht”, reageert Hynde. “Ik ben zeker niet ongevoelig voor het publiek dat ik voor me heb. Misschien moeten we maar zo hard rocken als we kunnen, kwestie van de Guns N’ Roses-fans op onze hand te krijgen. Of er een metalkantj­e aan mij zit? Fuck yeah! Guns N’ Roses hebben mij veel geleerd, dat kan ik niet wegsteken.” The Pretenders, al in 2005 in de Rock and Roll Hall of Fame opgenomen, zijn voor veel fans jeugdsenti­ment. Niet erg, vindt Hynde. “Voor mij klinken al onze songs nog even relevant. Ik heb ook niet het gevoel dat ik ze ben ontgroeid”, aldus de zangeres die drie jaar geleden haar solodebuut maakte, maar onlangs toch weer een nieuwe groepsplaa­t uitbracht. “Ach, zelf maak ik daar geen onderschei­d tussen. Sinds er twee groepslede­n zijn gestorven, tracht ik tenminste iets van The Pretenders levend te houden. Voor mij is dat een merknaam. Ik ben geen soloarties­t, ik speel gewoon graag in een rockgroep. Wel, The Pretenders voelen meer dan ooit aan als een groep. Dat zal je wel merken als je ons bezig ziet.”

Black Keys

Rocken doet de groep alleszins nog op het jongste album ‘Alone’. Dat hebben The Pretenders opgenomen met Dan Auerbach van The Black Keys. “Ik dank de sterren dat hij met mij wil werken. Ik hou van zijn vibe en vind hem een cool guy. We delen een Ohio-connectie, al was ik daar al vertrokken toen hij nog moest worden geboren”, zegt Hynde.

Over de staat van rockmuziek anno 2017 wil ze zich niet uitspreken. “Ik ben niet zeker of ik het hele plaatje wel zie”, luidt haar excuus. De plaats van The Pretenders in dat plaatje baart haar geen zorgen. “Zolang mensen maar naar mijn concerten komen en applaudiss­eren. Mijn publiek zorgt ervoor dat ik me amuseer. Ik hou nog steeds van toeren en op een bus slapen, maar ambitieus ben ik

Chrissie HYNDE Zangeres The Prentender­s helemaal niet. Ik voel ook geen trots om wat ik heb gemaakt. Ik speel muziek omdat ik niet eeuwig een serveerste­r wou zijn. Ik ben altijd al overschat geweest en verbaas me erover dat ik daar al zo lang mee wegkom.”

Depp

Om beroemdhei­d geeft Chrissie Hynde helemaal niets. Ooit had ze nochtans plannen voor een bijzondere tournee met acteur-zanger Russell Crowe. “Die is wegens conflicter­ende agenda’s nooit doorgegaan. Voor een album dat Russell met zijn groep maakte, heeft hij mij wel in een helikopter van Californië naar Mexico overgevlog­en om een song in te zingen. De meeste acteurs die ik ken, willen eigenlijk in een rockgroep spelen. Ook Johnny Depp en Viggo Mortensen maken muziek, weliswaar tegen beter weten in… Ik heb acteurs nooit begrepen. Je als iemand anders voordoen, vind ik een vreemde manier om jezelf uit te drukken. In een groep op een podium kan je je tenminste gedragen zoals je wil. Mensen in het publiek zien graag iemand bezig die meer fucked up is dan zijzelf.” Dat verklaart waarom tienduizen­den nog steeds naar Guns N’ Roses trekken, opperen we. “Zo is dat, al weet ik niet of Axl tegenwoord­ig nog wel zo fucked up is. Ik ken hem niet zo goed. Misschien kan ik hem in Werchter wel ontmoeten. Ik geloof dat hij ditmaal wel op tijd zal beginnen. Hij kan het zich niet meer veroorlove­n om drie uur te laat te komen. Dan zou het publiek hem rauw lusten.”

24/06 TW Classic, 30/06 Rock Werchter. Het album ‘Alone’ is uit bij BMG.

Ik speel muziek omdat ik niet eeuwig een serveerste­r wou zijn. Ik ben altijd al overschat geweest en verbaas me erover dat ik daar al zo lang mee wegkom

 ?? FOTO ISOPIX ?? Chrissie Hynde: “Mensen in het publiek zien graag iemand bezig die meer fucked up is dan zijzelf .”
FOTO ISOPIX Chrissie Hynde: “Mensen in het publiek zien graag iemand bezig die meer fucked up is dan zijzelf .”
 ?? FOTO JILL FURMANOVSK­Y ?? Chrissie Hynde (rechts) met Dan Auerbach van The Black Keys, die meewerkte aan het jongste album van The Pretenders.
FOTO JILL FURMANOVSK­Y Chrissie Hynde (rechts) met Dan Auerbach van The Black Keys, die meewerkte aan het jongste album van The Pretenders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium