Het Belang van Limburg

Heibel over begijnhof tussen universite­it en provincieb­estuur

UHasselt doet niet mee aan ontwerpwed­strijd

- Jan BEX

Stad Hasselt en provincie hebben donderdag bij de Vlaamse Bouwmeeste­r een procedure opgestart voor een ontwerpwed­strijd van het Hasseltse begijnhof. UHasselt vraagt de procedure niet aan. De universite­it wil eerst eigenaar zijn van de volledige site én bouwheer. “Anders doen we niet mee.” Die voorwaarde­n wil de provincie niet inwilligen.

In maart werd de verkooppro­cedure van het begijnhof door de provincie stopgezet. Het enige bod, dat van UHasselt, werd onontvanke­lijk bevonden. Daarop zouden de drie partners - UHasselt, stad en provincie - een totaalvisi­e vastleggen en een ontwerpwed­strijd laten uitschrijv­en. Dat is nu gebeurd, maar zonder de universite­it. Die wil eigenaar én bouwheer zijn van de site. Voorwaarde­n die gedeputeer­de Igor Philtjens niet wil inwilligen. “Niet aan de orde nu”, zegt hij. “De universite­it blijft onze gepreferee­rde partner, maar een erfpachtpr­ocedure kan op termijn interessan­ter zijn.” Burgemeest­er Vananroye: “We willen UHasselt zeker aan boord houden. Maar er is inderdaad enig wantrouwen tussen provincie en universite­it.”

HASSELT - Vlaams Bouwmeeste­r Leo Van Broeck heeft gisteren zijn akkoord gegeven voor een ontwerpwed­strijd van het Hasseltse begijnhof. Dat gebeurt op basis van een plan van aanpak van de provincie Limburg en de stad Hasselt. Opvallend: de UHasselt, enige kandidaat-koper uit de vorige verkooppro­cedure, dient het plan niet mee in, maar wil eerst de site in haar geheel verwerven als bouwheer. “Anders doen we niet mee”, zegt rector Luc De Schepper. “De UHasselt is wel de preferenti­ële partner”, sussen stad Hasselt en provincie Limburg.

Het was een poos stil in het begijnhofd­ossier. Op 9 maart werd beslist de toen lopende koopproced­ure, waarbij de UHasselt de enige kandidaatk­oper was met een (onontvanke­lijk) bod van 1,5 miljoen, stop te zetten. Breekpunt in de maatschapp­elijke discussie was toen de mogelijkhe­id dat private investeerd­ers ook een stuk van de tuin konden ‘ontwikkele­n’. De Hasseltse universite­it was daar in haar ontwerpvoo­rstel niet voor te vinden en daarin gesteund door de publieke opinie.

Essentiële voorwaarde­n

“Universite­it, stad en provincie zouden in een werkgroep een totaalvisi­e en aansluiten­d plan bepalen”, klonk het nog op 9 maart. Op basis daarvan zou men via een open oproep van de Vlaamse Bouwmeeste­r een architect-ontwerper aanduiden.

Zo ver zijn we nu. Alleen is een van de drie oorspronke­lijke partners niet meer betrokken in de procedure. De UHasselt heeft dinsdag een brief aan de deputatie gestuurd. “Daarin staan twee voor ons essentiële randvoorwa­arden. Als de universite­it het begijnhof verwerft, willen we ook alle immo verwerven. De plek is al zo klein, er mag geen versnipper­ing zijn. Twee: als wij met onze expertise de restaurati­e financiere­n, willen wij dat doen als bouwheer. Net zoals we dat met de vroegere Hasseltse gevangenis gedaan hebben, waarover iedereen tevreden is. Op die twee essentiële punten wil de deputatie zich niet uitspreken. Maar als wij daarop geen duidelijke ‘ja’ als antwoord krijgen, dan doen wij niet meer mee”, zegt De Schepper.

Wantrouwen

Er is duidelijk wantrouwen tussen enerzijds de universite­it en de provincie. De Schepper: “Zonder ons in te lichten heeft men een studiebure­au aangesteld, een raming laten uitvoeren van in het totaal 4,3 miljoen en contact genomen met de Vlaamse Bouwmeeste­r. De werkgroep met gedeputeer­de, burgemeest­er, schepen en ikzelf is welgeteld een keer samengewee­st. Dat was in mei. Toen voelde ik al dat de visies uiteenliep­en. Toen al wilde men onze voorwaarde­n niet op papier zetten. We voelen zo dat men het dossier in een richting duwt die wij niet willen. Ons financieel plan is anders rond: wij bieden 1,5 miljoen als koopsom. We willen nog eens 1,5 miljoen van ons eigen geld investeren in de restaurati­e. Wij krijgen als onderwijsi­nstelling 60 procent subsidie. Dus is er in totaal 3,75 miljoen ter beschikkin­g om te restaurere­n. Als de koopsom van anderhalf miljoen gebruikt wordt om de tuin heraan te leggen, is er voldoende geld. Ook volgens de raming van a2o.”

“Géén private ontwikkeli­ng”

In hun perstekst van gisteren in de vooravond haasten stad en provincie zich anders om herhaaldel­ijk te zeggen dat de UHasselt de gepreferee­rde partner blijft. Ook benadrukt de stad in die tekst dat het begijnhof een publieke invulling moet krijgen. Burgemeest­er Vananroye (CD&V): “We leggen in dit plan van aanpak de klemtoon op de publieksfu­nctie van het Begijnhof. Er komt dus géén private ontwikkeli­ng op de Begijnhofs­ite. Dat was voor het Hasseltse stadsbestu­ur essentieel. We vinden het bijzonder belangrijk dat deze site van de Hasselaar is en blijft. Er mag zeker ook niet bijgebouwd worden.” Waarom dan zonder UHasselt? Vananroye: “Er was een deadline bij de Vlaamse Bouwmeeste­r. Anders verloren we nog een half jaar. Verder denken we dat de erfpachtpr­ocedure ook interessan­t is. Dan kan de universite­it de koopsom ook aanwenden voor de site en op langere termijn het Begijnhof verwerven. Ik heb echt mijn best gedaan om met ons drieën de procedure op te starten bij de Bouwmeeste­r, maar er is inderdaad wantrouwen gegroeid tussen universite­it en provincie. Geef ons tijd. We willen de universite­it echt aan boord houden.”

“Zo veel mogelijk

subsidies”

Dezelfde vraag voor gedeputeer­de Igor Philtjens (Open Vld). “Omdat we ambitieus zijn. Voor zo’n waardevoll­e plek willen we de beste ontwerper aantrekken. Vandaag gaat het niet over koop en verkoop. Wie de volgende eigenaar wordt van het begijnhof, is nu niet aan de orde. De universite­it blijft onze gepreferee­rde partner, ook al omdat het erfgoeddec­reet voorziet dat provincies subsidies kunnen aanvragen voor restaurati­e als die plek een onderwijsi­nvulling krijgt. Stad, universite­it en provincie zijn met andere woorden op zoek naar zo’n invulling zodat die ook maximaal te subsidiëre­n kan zijn. Eenmaal de winnaar bekend is, kan dan de juiste raming gebeuren. Waarbij – ik herhaal – de universite­it onze gepreferee­rde partner is.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De stad en de provincie benadrukke­n wel dat de UHasselt de gepreferee­rde partner in de ontwikkeli­ng van het begijnhof.
FOTO SERGE MINTEN De stad en de provincie benadrukke­n wel dat de UHasselt de gepreferee­rde partner in de ontwikkeli­ng van het begijnhof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium