Het Belang van Limburg

“En nu die medaille”

Belgian Cats staan voor het eerst in halve finale EK en hebben WK-ticket beet

- Van onze verslaggev­er Patrick CEULEMANS in Praag

De Belgian Cats hebben geschieden­is geschreven. Onder leiding van een sublieme Emma Meesseman plaatsten ze zich voor de halve finales van het EK en kwalificee­rden ze zich voor het eerst in de geschieden­is voor een WK. “We verdienen een stek bij de laatste vier.” 28 punten, 11 rebounds, 5 assists en 5 blockshots. Het rapport van Emma Meesseman was indrukwekk­end. De speelster van het Russische Ekaterinbu­rg en WNBA-club Washington Mystics is op haar 24ste uitgegroei­d tot één van de beste Europese speelsters van dit moment. Ze nam de Cats op sleeptouw in de kwartfinal­e tegen Italië (79-66-zege). Gevolg: de Belgische nationale vrouwenplo­eg voor het eerst in de geschieden­is naar de halve finales op een Europees kampioensc­hap. En er was ook nog een tweede primeur: België plaatste zich ook voor het eerst ooit ook voor een wereldkamp­ioenschap (Spanje 2018). Toch is de honger nog niet gestild. Zaterdag spelen de Cats de halve finale tegen torenhoog favoriet Spanje. “Niemand geeft ons een kans tegen Spanje”, zegt Emma Meesseman. “Wel, ik zeg dat we moeten gaan voor winst. Spanje is inderdaad de grote favoriet. Ze tellen op elke positie drie evenwaardi­ge speelsters, maar laat ons toch maar die kleine kans proberen grijpen. En als we verliezen, kunnen we zondag nog altijd op zoek gaan naar brons.”

De bescheiden Meesseman wijst ook naar haar teamgenote­s. “Mijn prestatie was alleen mogelijk door de prestatie van de ploeg. Op elke positie waren we gevaarlijk. We geven maar liefst 25 assists, we domineren de rebound en acht speelsters komen tot scoren. Dit was één van de beste wedstrijde­n die we al met de Belgian Cats speelden. Er zijn acties geweest die ik ga opslaan op mijn iPhone, want ze tonen hoe basket gespeeld moet worden. Het waren de perfecte collectiev­e plays.” De Belgische dames hadden het alleen even moeilijk in het derde kwart. “Het derde kwart was inderdaad ietsje minder, maar elke ploeg kent wel een dipje. Weet je wat de kracht van deze ploeg is? We panikeren niet en namen in money time opnieuw de partij in handen. We zijn misschien jong, maar tonen toch al een flinke portie maturiteit.”

Niemand geeft ons een kans tegen Spanje. Wel, ik zeg dat we moeten gaan voor winst

Uniek

Aan het duizelingw­ekkende scoutingra­pport van Meesseman voegde Ann Wauters 17 punten en 5 rebounds toe. Kim Mestdagh tekende voor 19 punten en 8 assists. “Het gevoel? Ik denk dat we dit nog een tijdje moeten laten bezinken”, zei de dochter van de bondscoach. “Dit is prachtig. Wie

Emma MEESSEMAN had dit durven dromen? Die halve finale is uniek. Zelfs Ann Wauters heeft dat nog niet meegemaakt.” En die laatste kon dan enkel beamen. “Ik plaats deze halve finale misschien nog wel boven mijn vier Euroleague titels. Dit is toch met je land, hè. Nu moeten we genieten, maar we moeten de lat ook hoger durven leggen en voluit voor een medaille gaan. Spanje is natuurlijk topfavorie­t, maar elke match moet gespeeld worden. Alles loopt op dit moment goed bij ons. We moeten ons ding doen. En als we verliezen hebben we zondag nog altijd een kans op een medaille. Meesseman? Die speelde een absolute topmatch. De Italianen konden haar niet in toom houden. Maar ook Kim Mestdagh was top, het was echt een teampresta­tie.”

België 79 - Italië 66

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? De Belgian Cats zijn door het dolle heen met hun historisch­e prestatie. Ook de kinderen van Ann Wauters vieren mee.
FOTO BELGA De Belgian Cats zijn door het dolle heen met hun historisch­e prestatie. Ook de kinderen van Ann Wauters vieren mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium