Het Belang van Limburg

Bulgaarse chauffeurs verdienen 211 euro per maand

Looise firma staat terecht voor sociale dumping Bulgaarse truckers

- Geert HOUBEN

De Looise transportf­irma RMT, met maatschapp­elijke zetel in Tessenderl­o, is gisteren voor de arbeidsrec­htbank in Hasselt moeten verschijne­n op verdenking van sociale dumping. Met haar Bulgaarse dochterfir­ma Remetra stelde het Bulgaarse truckers tewerk in België. Volgens vakbond BTB-ABVV streken de zeven truckers 211 euro per maand op en verbleven ze in erbarmelij­ke omstandigh­eden. Met hun hulp vragen ze een vergoeding van 236.000 euro. De zaak ging in 2014 aan het rollen nadat het ABVV snelwegpar­kings bezocht op zoek naar Bulgaarse truckers. Samen met collega’s uit Bulgarije is er een klacht ingediend tegen de bewuste transportf­irma. “Via een postbusbed­rijf in hun thuisland kwamen de truckers naar België en kregen ze hun vrachtwage­n in Tessenderl­o. Voor de firma deden ze in België en in onze buurlanden transporte­n. Hun loon: 414 Lev of 211 euro per maand. Ze leefden in hun vrachtwage­n in mensonwaar­dige toestanden. Als ze in het weekend al naar Tessenderl­o konden terugkeren, moesten ze verblijven in een uitgeleefd­e caravan die de firma intussen afgebroken heeft. De zeven truckers werken er ook niet meer”, zegt Tom Peeters van het ABVV.

Uitzonderl­ijk

Gemandatee­rd door zeven Bulgaarse chauffeurs is er klacht ingediend bij de Arbeidsrec­htbank om gelijke Belgische loon- en arbeidsvoo­rwaarden te eisen. “De Bulgaarse dochterfir­ma is immers niet meer dan een constructi­e om aan de Belgische regelgevin­g te ontsnappen. Ze reden niet in Bulgarije, maar hier en kregen opdrachten vanuit Tessenderl­o”, luidt het. “Het is zeer uitzonderl­ijk dat we van de chauffeurs het mandaat krijgen om naar de rechtbank te stappen”, vervolgt Tom Peeters. “Meestal hebben ze schrik om hun job te verliezen. Het schamele loon dat ze hier kregen, ligt nog altijd hoger dan in Bulgarije. Als zij het niet rijden, dan doet iemand anders dat wel, redeneren ze. We hebben weet van gelijkaard­ige praktijken bij nog een bedrijf in West-Limburg en een in Houthalen-Helchteren. Zolang de chauffeurs ons niet de toestemmin­g geven om actie te ondernemen, kunnen we helaas niets doen.” De vrachtwage­nbestuurde­rs eisen samen 236.000 euro die ze te weinig gekregen hebben. ABVV berekende het loon waar zij recht op hadden. Het zevental was er tussen enkele maanden tot tweeëneenh­alf jaar actief. “Voor een chauffeur eisen we daarom 111.000 euro. We gaan ervan uit dat de arbeidsrec­htbank onze eis volgt. Dat zou een belangrijk­e stap zijn in de strijd tegen sociale dumping, met een ernstig afschrikef­fect voor die Belgische transporte­urs die in hetzelfde bedje ziek zijn. Ook al zegt de tegenparti­j er niets mee te maken te hebben. Vreemd toch dat Remetra of de naam van de dochterfir­ma telkens een of twee letters meer telt dan de Looise firma RMT en dezelfde bestuurder­s heeft”, zegt Peeters.

Betwisting

Zaakvoerde­r Peter Reynders reageert via de telefoon lichtjes geïrriteer­d en ontkent. “Ze willen ons en de sector in een slecht daglicht stellen. Vorige week heb ik hier nog controle gehad van de FOD Werkgelege­nheid en alles was in orde. En daarbij ik zit nog altijd niet in de bak. Ja, het kan zijn dat ik een dochterfir­ma heb. Maar nog eens: alles was in orde. Of ik met Bulgaren werk? Waar en met wie ik werk moet ik u toch niet vertellen.” Zijn advocate laat weten de aantijging­en te betwisten. “Hiervoor hebben we voldoende stukken bijgebrach­t die ons standpunte­n moeten staven. Verder wil ik er niet over uitweiden”, aldus Karen De Smet. Vonnis over een maand.

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium