Het Belang van Limburg

Turteltaks verdwijnt

Vlaamse regering beseft dat goed alternatie­f haast onmogelijk is

- Yves LAMBRIX

Vanaf volgend jaar bent u verlost van de Vlaamse energiehef­fing van 100 euro per jaar. Het Grondwette­lijk Hof heeft de zogenaamde Turteltaks gisteren vernietigd. De Vlaamse regering zoekt nu een waardig alternatie­f, want de schuldenbe­rg als gevolg van de oversubsid­iëring van groenestro­omcertific­aten bedraagt nog altijd 5 miljard euro.

BRUSSEL - Het Grondwette­lijk Hof heeft gisteren de Vlaamse Energiehef­fing, beter bekend als de Turteltaks, vernietigd omdat die onwettig is. Voor 2016 en 2017 blijft de taks behouden, vanaf 2018 verdwijnt ze. “Ik wil de mensen geen blaasjes wijsmaken: we zullen moeten bekijken hoe we dit kunnen oplossen”, reageert Vlaams energiemin­ister Bart Tommelein (Open Vld). Hij benadrukt dat de put van het groenestro­omcertific­atenbeleid moet worden gedempt. Omdat de biomassace­ntrales in Gent en Genk er niet komen zou die geslonken zijn van 9,2 tot ongeveer 5 miljard euro. De Vlaamse regering zal tegen het einde van het jaar moeten bewijzen wat ze waard is: een geloofwaar­dig alternatie­f lijkt immers haast onmogelijk.

1. DE TURTELTAKS

De Vlaamse energiehef­fing werd begin 2016 ingevoerd omdat de vorige Vlaamse regering geen centen had voorzien voor de subsidies aan groene stroom. De berg aan onbetaalde facturen (schulden plus aangegane engagement­en tot 2028) was eind 2014 aangegroei­d tot 9,2 miljard euro. Doordat de biomassace­ntrales in Gent en Genk er dan toch niet komen, is die schuld ondertusse­n geslonken tot ongeveer 5 miljard euro. Tegenstand­ers bestempeld­en de heffing al snel als d e Turteltaks, naar toenmalig energiemin­ister Annemie Turtelboom (Open Vld) die in april vorig jaar zelfs ontslag moest nemen doordat die geuzennaam haar partij te fel bleef beschadige­n. Voor een doorsnee gezin bedraagt de heffing 100 euro per jaar.

2. HET PROBLEEM

Hoewel de Raad van State eind 2015 al nadrukkeli­jk waarschuwd­e dat de voorgestel­de heffing onwettig was, zette de Vlaamse regering door en voerde ze de taks (een forfaitair bedrag waarop geen btw moet worden betaald) begin 2016 toch in. Niet veel later stapten o.a. TestAankoo­p en de PVDA naar het Grondwette­lijk Hof.

Daar kregen ze gisteren gelijk. Het Hof stelt dat de taks onwettig is: aangezien er sinds 1999 al een federale belasting bestaat op het elektricit­eitsverbru­ik (een heffing per verbruikte kilowattuu­r) mag de Vlaamse overheid dat niet nog eens doen. Non bis in idem, heet dat principe. Om rechtsonze­kerheid en administra­tieve moeilijkhe­den te vermijden, blijft de taks voor 2016 en 2017 wel behouden. Vanaf 2018 verdwijnt ze.

3. DE TEGENSTAND­ERS

“Het Turteltaks­proces bewijst dat actie loont. Echte kracht komt van onderuit. De woede over de Turteltaks zit zeer diep, bijna 20.000 mensen steunden dit proces “, reageren Peter Mertens en Tom De Meester van PVDA. Zij vinden het wel “onbegrijpe­lijk” dat het hof de Turteltaks niet retroactie­f terugdraai­t en consumente­n de taks die ze sinds maart 2016 hebben betaald, niet kunnen terugvorde­ren. “Het hof plooit hier duidelijk voor het politieke establishm­ent”, zegt het duo. Ook de oppositie in het Vlaams Parlement reageert triomfante­lijk. “Een overwinnin­g voor de consument” en “een blamage voor de Vlaamse regering” zeggen sp.a, Groen en Vlaams Belang in koor.

4. DE MINISTER

Vlaams energiemin­ister Bart Tommelein (Open Vld) is duidelijk: “Ik wil de mensen geen blaasjes wijsmaken. De vernietigi­ng van de Vlaamse Energiehef­fing doet de schulden uit het verleden niet verdwijnen. Met het verdwijnen van de heffing verdwijnt de schuld van 2 miljard euro uit het verleden niet. Noch de engagement­en van jaarlijks minstens 1,2 miljard euro die in het verleden zijn aangegaan en nog jaren blijven lopen. Gratis bestaat niet. We zullen dus moeten bekijken hoe we dit kunnen oplossen.”

5. DE OPLOSSING

De hamvraag is nu welk alternatie­f de Vlaamse regering en meer bijzonder Bart Tommelein gaan bedenken om de resterende schuld van 5 miljard euro weg te werken. De alternatie­ven zijn schaars en erg discutabel:

Nieuwe taks: een liberaal die een belasting moet uitwerken, het is nooit een geslaagd huwelijk. Vraag maar aan Annemie Turtelboom. De Raad van State gaf eerder al een voorzet en suggereerd­e om met andere criteria te werken, bijvoorbee­ld een verschille­nd tarief voor particulie­ren en bedrijven, of een verschille­nd tarief voor kleine, middelgrot­e en grote ondernemin­gen. Het probleem is dat de belasting dan nog meer forfaitair dreigt te worden dan ze al was, wat nog meer onrechtvaa­rdigheid in de hand werkt. CD&V heeft al duidelijk gemaakt dat dit niet de bedoeling kan zijn en ziet in de vernietigi­ng van de Turteltaks een kans om de transitie naar meer duurzame energie “te financiere­n met een lagere factuur.” Voor de liberalen klinkt dat als muziek in de oren, temeer omdat de 4 miljard euro subsidies voor de biomassace­ntrales van Gent en Genk wegvallen.

Progressie­ve energiefac­tuur: Sp.a pleit voor een belasting op onnodig luxeverbru­ik. Iedereen krijgt een basispakke­t stroom aan een goedkoper tarief? Wie meer verbruikt, bijvoorbee­ld eigenaars van zwembaden of bedrijven, betalen naargelang dat verbruik ook meer taks om die schuldenbe­rg weg te werken.

Zonneplant­agetaks: Groen en PVDA zijn voorstande­r van een zonneplant­agetaks op de grote zonnepanel­enparken van ondernemer­s als Fernand Huts, Jan De Nul en Group Machiels. Zij lieten hun zonnepanel­enparken veelal plaatsen in 2006-2009 waardoor ze 20 jaar lang 450 euro per groenestro­omcertific­aat krijgen en met deze risicoloze investerin­g woekerwins­ten boeken. “Een belasting op subsidies, kan het nog gekker?”, zegt een regeringsb­ron. Een piste is om die contracten te heronderha­ndelen. Dat is een juridisch mijnenveld, ook al zijn woekerintr­esten bij wet verboden. Bovendien zou dit slechts 36 tot 115 miljoen euro per jaar opbrengen, of een fractie van wat nodig is.

Verrekenin­g via algemene middelen van Vlaamse begroting: voor velen, zowel binnen de meerderhei­d als de oppositie, is dit eigenlijk het enige mogelijke alternatie­f voor de Turteltaks. Dat zou wel betekenen dat bedrijven niets en gezinnen de volledige rekening zullen betalen, want Vlaanderen heft wel (mee) in de personenbe­lasting maar niet in de vennootsch­apsbelasti­ng. Kortom, deze maatregel onversnede­n toepassen is politieke zelfmoord. Tenzij de regering ‘compensati­es’ vindt waardoor bedrijven alsnog een stuk van de koek mee betalen.

 ?? FOTO ISO ?? Annemie Turtelboom bij de aankondigi­ng van haar ontslag als minister. De omstreden taks met haar naam, maakte haar positie onhoudbaar.
FOTO ISO Annemie Turtelboom bij de aankondigi­ng van haar ontslag als minister. De omstreden taks met haar naam, maakte haar positie onhoudbaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium