Het Belang van Limburg

Geen druppel meer uit kraan in Beringen-Paal

Watertoren loopt helemaal leeg door hamsterged­rag

-

BERINGEN/HASSELT - Auto wassen? Gazon besproeien? Zwembad vullen? Allemaal verboden sinds donderdago­chtend. Dus wat deed de Belg? Op woensdagav­ond zijn laatste kans grijpen. En zo was het water plots op in Beringen-Paal. Daar kwam vanaf 21 uur geen druppel meer uit de kraan. “Hamsterged­rag”, verklaart de Watergroep. “Er is woensdag 25 procent meer water verbruikt dan op een gewone dag.”

Wie in hoger gelegen delen van Paal rond 21 uur onder de douche ging staan, kon alleen nog de leidingen horen reutelen. Op andere plaatsen in de Beringse deelgemeen­te moest de burger het met een heel dun straaltje stellen. “Een en ander is het gevolg van het hamsterged­rag van de bewoners”, zegt Kathleen De Schepper van de Watergroep. “Omdat het toegelaten waterverbr­uik vanaf donderdag sterk beperkt werd, hebben velen er nog gauw van geprofitee­rd om hun gazon en planten nog eens extra te besproeien of om een watervoorr­aad in te slaan.” “Elke avond piekt het waterverbr­uik, omdat iedereen dan kookt of baadt. Wegens de hoge temperatuu­r werd dit keer ook meer water gebruikt dan normaal. Omdat het verbruik buitengewo­on veel hoger was dan de aanvoer, kwam de watertoren op de Klitsberg leeg te staan. We zijn daarop voor de distributi­e onmiddelli­jk overgescha­keld naar de watertoren van Beverlo. Omstreeks 23 uur kon iedereen weer over voldoende water beschikken.”

Een kwart meer

Het verbruik lag door de hitte al de hele week hoger dan normaal, maar woensdag liep er maar liefst een kwart meer door onze kranen dan op een gewone dag. “Gemiddeld verbruikt de Belg honderd liter per dag”, aldus nog De Schepper. “Woensdag verbruikte­n we dus 25 liter meer.” In totaal verbruikte Limburg woensdag meer dan 100 miljoen liter.

De kans is zeer klein dat zich nog een situatie als woensdag voordoet. De Schepper: “Na de hittegolf zal het waterverbr­uik normaliser­en. De mensen moeten zich ook geen zorgen maken. In de ondergrond van Limburg zit water genoeg. Het voorval van woensdag was een ongelukje.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium