Het Belang van Limburg

Turtelscha­nde

- Door Yves Lambrix

Op het hoofdkwart­ier van Open Vld in Brussel en ten huize Annemie Turtelboom in Antwerpen moet de opluchting gisteren groot zijn geweest, toen het Grondwette­lijk Hof de Vlaamse energiehef­fing vernietigd­e. Geef toe, een jaarlijkse taks van 100 euro per gezin en gemiddeld 1.300 euro per kmo die de naam draagt van een liberale minister staat als een tang op een varken, zeker voor een partij die belastingv­erlagingen maar wat graag propageert. Toch waren het gisteren vooral PVDA en de oppositiep­artijen in het Vlaams Parlement die de euthanasie van de Turteltaks vierden. De imagoschad­e die die taks heeft veroorzaak­t, is immers al lang geen exclusieve meer van Open Vld. Ook N-VA en CD&V raakten geïnfectee­rd. De Vlaamse regering wacht nu de zware taak een waardig alternatie­f te vinden. Een nieuwe taks lijkt, na de blaam gisteren, niet de eerste keuze. Maar als ze kiest voor een verrekenin­g via de algemene middelen van de Vlaamse begroting, betalen bedrijven niets en gezinnen de volledige rekening. Vlaanderen heft immers wel (mee) in de personenbe­lasting maar niet in de vennootsch­apsbelasti­ng. Dit onversnede­n doorvoeren betekent politieke zelfmoord. De Turteltaks mag dan al dood zijn, de put als gevolg van de jarenlange oversubsid­iëring van zonnepanel­eninstalla­ties (nu nog ongeveer 5 miljard euro) blijft springleve­nd. Dat is niet de schuld van de brave burger die een aantal zonnepanel­en op het dak van zijn woning heeft gelegd. Dat is ook niet de schuld van de Fernand Hutsen dezer wereld die tien jaar geleden volledige voetbalvel­den vol zonnepanel­en lieten aanleggen. Niet voor eigen verbruik, niet uit ecologisch­e overweging­en, maar puur om de poen.

Neen, de echte schuldigen zijn de politici die veel te lang hebben gewacht om de oversubsid­iëring tijdig aan te pakken. We hebben het dan over toenmalig Vlaams Energiemin­ister Hilde Crevits (CD&V). Van de 24 miljard euro aan groenestro­omcertific­aten die tegen 2028 zijn uitbetaald, werd een kwart onder haar beleid (2008-2009) opgebouwd. Maar de hoofdveran­twoordelij­ke voor de schuldenbe­rg blijft Freya Van den Bossche (sp.a), onder wiens ministersc­hap (2010-2014) voor 16 miljard euro aan certificat­en werd toegekend. Zij had maar liefst 13 waarschuwi­ngen van de SERV (Sociaal-Economisch­e Raad van Vlaanderen) nodig om de subsidies te vermindere­n en vervolgens af te schaffen. Een normaal mens zou zich dan nederig opstellen. Zo niet sp.a. De Vlaamse socialiste­n krijsten gisteren gelukzalig om zoveel “Turtelscha­nde”. Nochtans is het verlies van de schaamte het eerste teken van geesteszwa­kte. Vraag maar aan Sigmund Freud.

De imagoschad­e die de Turteltaks heeft veroorzaak­t is al lang geen exclusieve meer van Open Vld. Ook N-VA en CD&V raakten geïnfectee­rd. De Vlaamse regering wacht nu de zware taak een waardig alternatie­f te vinden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium