Het Belang van Limburg

“Tropisch weer is voor ons een heel dure grap”

-

LUMMEN - De Landelijke Gilden houden uitgereken­d dit weekeinde hun jaarlijkse Open Tuinendag. Liefhebber­s kunnen dan terecht in tweehonder­d van de mooiste tuinen van Vlaanderen. Voor het eerst ook in de tuin van Kasteeldom­ein Het Hamel, in Lummen. Helaas heeft de tuin er in 158 jaar nog nooit zo uitgedroog­d bijgestaan.

“Kasteeldom­ein Het Hamel is een negentiend­e-eeuws landschaps­park met grasvelden, grote rododendro­n- en azaleamass­ieven, een grote vijver, kunstmatig aangelegde glooiingen en enkele beeldbepal­ende boomgroepe­n”, zo beschrijft de site van de Landelijke Gilden. Nu krijgt het park echter ZuidEurope­se allures, met veel bruin in plaats van groen. “Het gazon sproeien wij nooit”, zeggen Micheline Drion en Siger Zeyschka, namens stichting de Moffarts, de beheerders van de tuin. “Dat is ook praktisch onmogelijk. Het domein is 22 hectare groot. Begin dat maar eens te beregenen.” Dus moet Micheline lijdzaam toezien hoe het park het hard te verduren heeft, in wat uitgereken­d het bloeiseizo­en zou moeten zijn. “Vorig jaar stond alles dagenlang onder water. Toen zijn de wortels van veel platen gerot. Dit jaar is alles verdord. Een oude sequoia heeft pas de geest gegeven. Onze azalea’s staan er treurig bij. Veel bodembedek­kers zie je niet eens meer staan. ”

Ook de moestuin ligt op apegapen. “Maar een krop salade kan je altijd gaan kopen in de supermarkt. Driehonder­d azalea’s, dat is een ander paar mouwen. Dit tropische weer is voor ons een heel dure grap.”

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? “Ook de stevigste planten hebben last van de hitte”, zegt Micheline Drion, van de Stichting de Moffarts in Lummen.
Foto KAREL HEMERIJCKX “Ook de stevigste planten hebben last van de hitte”, zegt Micheline Drion, van de Stichting de Moffarts in Lummen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium