Het Belang van Limburg

“Hij zou deze zomer trouwen in Marokko”

Familie van terrorist Oussama Zariouh reageert vol ongeloof op aanslag in Brussel-Centraal

- Yves BARBIEUX

“Dit is niets voor Oussama. Wij willen bewijzen zien dat hij het heeft gedaan.” De familie van Oussama Zariouh (36) kan niet vatten dat hij dinsdagavo­nd een aanslag pleegde in het treinstati­on BrusselCen­traal. “Oussama is echt niet geradicali­seerd.” Het nieuws over de aanslag in het Brusselse treinstati­on kwam hard aan bij de familie van Oussama Zariouh in het Marokkaans­e Nador, zijn geboortest­ad. “Wij zagen plots zijn foto op sociale media circuleren, vergezeld van een resem valse berichten”, zeggen zijn zussen in een gesprek met VRT en RTBF. Voor de ouders van Oussama was de schok zo groot, dat zijn moeder in het ziekenhuis moest opgenomen worden. Ook zijn vader werd verzorgd. “Oussama is echt niet geradicali­seerd”, verklaart zijn zus Imane. “Hij heeft geen belangstel­ling voor terreurgro­ep Islamitisc­he Staat en maakt er zeker geen deel van uit. Hij is een gematigde moslim die af en toe bidt. Hij heeft mij nooit gevraagd om een hoofddoek Imane

Zus te dragen.”

Dat Oussama de jongste tijd via het internet geradicali­seerd zou zijn, zoals de Belgische speurders vermoeden, kunnen zijn ouders en drie zussen niet geloven. “Hij was heel gevoelig. Oussama wou na de ramadan naar Marokko ko- men om te huwen. Hij wou zijn werk in een telefoonwi­nkel in Brussel opzeggen en een auto kopen om taxichauff­eur te worden. Neen, die aanslag, daar geloven wij niet in. Wij gaan een advocaat in België aanspreken om het gerechteli­jk onderzoek voor ons uit te pluizen.”

Oussama heeft mij nooit gevraagd om een hoofddoek te dragen. Hij is echt niet geradicali­seerd

Netwerk uitspitten

In Brussel spitst dat onderzoek zich toe op het doen en laten van Oussama Zariouh tijdens de afgelopen maanden. Woensdagav­ond werden in Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek en Anderlecht huiszoekin­gen uitgevoerd en vier personen voor verhoor meegenomen. De onderzoeke­rs hoopten via hen te weten te komen onder wiens invloed Zariouh geradicali­seerd zou zijn en van wie hij hulp zou gekregen hebben om de aanslag voor te bereiden. Van een doorbraak is nog lang geen sprake, de vier personen werden gisteren na het verhoor weer vrijgelate­n.

 ?? FOTO RR ?? Oussama Zariouh pleegde dinsdag een mislukte aanslag in Brussel-Centraal.
FOTO RR Oussama Zariouh pleegde dinsdag een mislukte aanslag in Brussel-Centraal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium