Het Belang van Limburg

Belgïe legt 1,1 miljard neer voor 477 Franse pantservoe­rtuigen

- Jan BEX

De regeringsb­eslissing van gisteren om voor 1,1 miljard 477 nieuwe pantservoe­rtuigen van het wapenprogr­amma Scorpion te kopen, zorgt ervoor dat Frankrijk de komende decennia de vaste partner wordt voor de Belgische Landmacht. Iets wat Nederland nu al is voor de Belgische Marine. De 1,1 miljard maakt deel uit van de 9,2 miljard aan investerin­gen die minister Steven Vandeput (N-VA) heeft voorzien in zijn strategisc­he visie op Defensie tot 2030. De 3,5 miljard voor de nieuwe gevechtsvl­iegtuigen komt het meest in het nieuws, al is 1,1 miljard ook niet mis. Het is veruit de grootste investerin­g voor de Landmacht.

Die overheidso­pdracht bestaat uit de aanschaf van 417 ‘lichte’ pantservoe­rtuigen van het type Griffon en 60 zwaardere van het ’mediane’ type, de Jaguar (foto). Het eerste moet snel troepen naar het front brengen, het tweede, met een 40 mm kanon en antitankmi­ssiles, moet beslissing­en kunnen forceren. In die envelop zit ook een basisdotat­ie voor wisselstuk­ken, verwant materieel en diensten als opleiding, ontwikkeli­ng en onderhoud.

Nochtans heeft de Landmacht met de Piranha en de Dingo twee robuuste pantservoe­rtuigen die zo’n tien jaar geleden in gebruik werden genomen. Zijn die al aan vernieuwin­g toe?

“We stonden voor de keuze. Ofwel kregen de huidige voertuigen, waarvoor België alleen verantwoor­delijk is, een grondige update van een wapensyste­em, ofwel gaan we in zee gaan met een NAVO-partner om zo, ook inzake landmacht, een voorloper te zijn van Europese samenwerki­ng”, licht generaal en chef Landmacht Marc Thys toe. “We hebben voor het tweede gekozen. De pantservoe­rtuigen zullen pas in de eenheden toekomen 2025-2030. Dan zijn de huidige niet meer up-to- date. De samenwerki­ng is te vergelijke­n met wat onze marine met Nederland doet, wat een wereldrefe­rentie is op het vlak van militaire samenwerki­ng. Nu kunnen we samen met de Fransen over meerdere decennia het tuig laten evolueren met dezelfde opleidinge­n en dezelfde militaire doctrine.” De meerwaarde van de Griffons en Jaguars is vooral een van een ver doorgedrev­en commu- nicatie. Thys: “Elk pantservoe­rtuig zal geïntegree­rd zijn binnen een groot informatie­netwerk. Dat was een van de beslissend­e elementen die we niet terugvonde­n bij de Duitse, Spaanse en Nederlands­e voorstelle­n. Uiteraard blijven Frankrijk en België onafhankel­ijk beslissen over operatione­le inzet, maar ontwikkeli­ng en onderhoud zal wel samen gebeuren. Een ander pluspunt is dat beide tuigen beschikken over hetzelfde onderstel en motor wat de logistiek veel eenvoudige­r maakt. ” Daarbij rekent België ook op economisch­e tegemoetko­mingen. De Scorpion is een wapensyste­em dat ontwikkeld wordt door het consortium Renault Trucks/Défense, Thales en Nexter. Defensie en Economisch­e Zaken werken nu samen aan een bindend intergouve­rnementeel contract tussen België en Frankrijk. Dat wordt verwacht rond midden 2018.

 ?? FOTO RR ?? Een Jaguarpant­servoertui­g zoals België er 60 aanschaft.
FOTO RR Een Jaguarpant­servoertui­g zoals België er 60 aanschaft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium