Het Belang van Limburg

“Alle agenten moeten terroriste­n leren spotten”

Minister Jambon wil gedragsher­kenning in basisoplei­ding politie

- Timmie VAN DIEPEN

Als het van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) afhangt, krijgen alle agenten al tijdens hun basisoplei­ding een cursus om verdachte personen te leren herkennen op basis van hun gedrag. Die omstreden techniek wordt sinds eind vorig jaar toegepast op de luchthaven van Zaventem. Jambon liet gisteren in het parlement verstaan dat de terrorist van Brussel-Centraal op basis van zijn gedrag gepakt had kunnen worden voor hij zijn bom tot ontploffin­g bracht.

Zwetende handpalmen, onaangepas­te kledij voor de tijd van het jaar, overdreven veel geeuwen of bewust oogcontact vermijden. Het zijn maar enkele van de gedraginge­n waarop u nu al - zonder dat u het weet - gecontrole­erd wordt als u de luchthaven van Zaventem betreedt.

Na de aanslagen vorig jaar, besliste de regering om een honderdtal agenten op te leiden tot BDO. Dat staat voor Behaviour Detection Officer. Die agenten zijn gespeciali­seerd in het herkennen van vreemd gedrag en stellen ook specifieke vragen aan verdachte passagiers. Waar u naartoe vliegt bijvoorbee­ld of wanneer uw vlucht vertrekt. Wie niet kan reageren, vaak kucht of slikt tijdens het antwoorden of de hand voor de mond houdt tijdens het spreken, maakt zichzelf nog verdachter. Scoort iemand veel punten op deze checklist, dan zal een strenge controle worden uitgevoerd.

Brussel-Centraal

Minister van Binnenland­se Zaken Jambon liet gisteren in het parlement verstaan dat hij deze opleiding fors wil uitbreiden. “Ik heb aan de commissari­s-generaal van de politie gevraagd of we deze competenti­e niet moeten veralgemen­en naar politiemen­sen op het terrein. Ik denk ook aan metroperso­neel, de mensen van Securail en andere veiligheid­sberoepen.” Volgens Jambon had de aanslag in Brussel-Centraal dinsdagavo­nd misschien zelfs vermeden kunnen worden, als de agenten en militairen ter plaatsen een opleiding tot BDO gevolgd zouden hebben. “Degenen die de beelden gezien hebben, zagen dat de man wel een aantal verdachte gedraginge­n stelde. Wanneer de militairen en de agenten die daar aanwezig waren deze training gehad hadden, had men die man misschien kunnen pakken voor hij op het perron geraakt was.”

Politiesch­olen

Op de politiesch­olen, waar de basisoplei­ding aan nieuwe agenten wordt gegeven, wordt het idee van Jambon goed onthaald. “Het is zeker interessan­t en nuttig. Maar dat geldt voor nog andere competenti­es. Het is vooral de vraag hoe je al die zaken in een basisoplei­ding van een jaar krijgt”, zegt Joke Steyvers, hoofd van de basisoplei­ding aan de Limburgse veiligheid­sschool PLOT. “De basisoplei­ding zit momenteel al vol. En er zijn nog andere interessan­te opleidinge­n, zoals het herkennen van radicalise­ring, die we ook graag zouden integreren in ons aanbod.”

Een aantal lesgevers van het PLOT zal de komende maanden wel al een BDO-cursus volgen. “We willen deze cursus sowieso al opnemen in de voortgezet­te opleidinge­n die we aanbieden aan de lokale politiezon­es”, zegt Stevyers.

Wetenschap­pelijke basis?

De techniek, die uit Israël en de Verenigde Staten komt, is niet onomstrede­n. Vooral in de VS werden de afgelopen jaren serieuze vragen gesteld bij de wetenschap­pelijke basis. Volgens critici is gedragsana­lyse “een kwestie van geluk.” Het Government Accountabi­lity Office, de auditdiens­t van het Amerikaans­e parlement, concludeer­de in 2013 dat er geen bewijs is dat gedragsher­kenning gebruikt kan worden om mensen te herkennen die een risico vormen voor de veiligheid van de luchtvaart.

Ondanks die kritiek, blijven politiedie­nsten wereldwijd er wel nog altijd in investeren. Ook in België.

 ?? FOTO REUTERS ?? Als het van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) afhangt, krijgen alle agenten al tijdens hun basisoplei­ding een cursus om verdachte personen te leren herkennen op basis van hun gedrag.
FOTO REUTERS Als het van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) afhangt, krijgen alle agenten al tijdens hun basisoplei­ding een cursus om verdachte personen te leren herkennen op basis van hun gedrag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium