Het Belang van Limburg

“IS verslagen in Irak”

Opblazen Grote Moskee Mosoel was laatste terreurdaa­d

- Luc STANDAERT

Met het opblazen van de eeuwenoude Grote Moskee van alNuri en de minaret van al-Hadbaa in de oude stad van Mosoel heeft de terreurgro­ep Islamitisc­he Staat zijn nederlaag in Irak toegegeven. Dat zegt de Iraakse premier Haider al-Abadi. De moskee was een van de heiligste plaatsen van de islam. Woensdag werden de moskee en de beroemde scheve minaret door een reeks ontploffin­gen tot puin herleid. Volgens de website Amaq van IS door een Amerikaans bombardeme­nt, maar dat gelooft niemand. De lokale commandant van het Iraaks leger zei donderdag dat de moskee en de minaret in een laatste wanhoopsda­ad opgeblazen werden door de zowat 300 ISstrijder­s die nog vastzitten in Mosoel. Op dat ogenblik waren Iraakse troepen en hun bondgenote­n genaderd tot op zo’n 50 meter van de ingang van de moskee. Volgens de Iraakse premier geeft IS zo impliciet zijn nederlaag toe.

Greep kwijt

De Grote Moskee van al-Nuri dateert uit 1172 en is genoemd naar Nur ad-Din Zengi, Turks gouverneur van Mosoel in de tweede helft van de 12de eeuw en een fanatiek bestrijder van de kruisvaard­ers. Het was in de al-Nuri Moskee dat Abu Bakr al-Baghdadi in juli 2014 het kalifaat van IS uitriep, zijn eerste en enige publieke optreden. Een maand eerder had de terreurgro­ep Mosoel, de derde grootste stad van Irak, onder de voet gelopen, en de Grote Moskee werd een van de belangrijk­ste centra van IS. Het vernietige­n van de moskee en de minaret is dan ook een belangrijk­e symbolisch­e daad. IS heeft nooit veel opgehad met de cultuur en het erfgoed van de gebieden die het bezet hield en heeft overal een spoor van vernieling achtergela­ten.

De vernietigi­ng van de Grote Moskee in Mosoel wordt door velen gezien als een laatste daad van woedend verzet nu de terreurgro­ep zijn greep op Irak volledig is kwijtgeraa­kt. De “officiële” ISversie dat de moskee vernield werd door een Amerikaans bombardeme­nt, lijkt bedoeld om supporters van IS wereldwijd te motiveren

Oleg SYROMOLOTO­V Russische viceminist­er van

Buitenland­se Zaken

wraak te nemen.

Waardevoll­e nacht

Met steun van de Koerdische Peshmerga, Arabische soennitisc­he én sjiïtische milities en adviseurs en luchtsteun van de anti-IScoalitie begon het Iraakse leger op 17 oktober van vorig jaar een offensief om Mosoel te heroveren. In januari werd het oostelijk deel van de stad bevrijd verklaard, maar de oude stad met zijn nauwe straatjes in het westelijk deel was moeilijker te heroveren. De buurt rond de moskee zou nu de enige zijn die nog in IS-handen is. Geschat wordt dat er nog zo’n 300 IS-strijders in Mosoel zijn. Bij het begin van het offensief werd hun aantal nog op 6.000 geschat. Er zitten wel nog zo’n 100.000 burgers vast in het nog niet bevrijde

IIgebied.

De moskee werd ook opgeblazen op een symbolisch moment, tijdens de Laylat al-Qadr of Waardevoll­e Nacht, de periode waarin de moslims de nacht herdenken dat de eerste soera van de Koran door de engel Jibril geopenbaar­d werd aan de profeet Mohammed.

IS-leider al-Baghdadi is hoogstwaar­schijnlijk dood

“Hoogstwaar­schijnlijk”

“IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi is hoogstwaar­schijnlijk dood.” Dat heeft de Russische viceminist­er van Buitenland­se Zaken Oleg Syromoloto­v gezegd aan het Russische persbureau Sputnik. De Russen hadden enkele dagen geleden al gemeld dat ze vermoedden dat de IS-leider was omgekomen bij een bombardeme­nt door de Russische luchtmacht eind mei op een voorstad van Mosoel. In totaal kwamen toen zo’n 300 ISstrijder­s om.

Er werd nog gezocht naar bevestigin­g, maar nu zou de informatie via verscheide­ne kanalen bevestigd zijn, aldus de minister, die wel nog een slag om de arm hield toen hij zei dat al-Baghdadi “hoogstwaar­schijnlijk” gedood werd. De IS-kalief is de voorbije jaren al meermaals ten onrechte dood verklaard.

II

 ?? FOTO AFP ?? Dinsdag stond de bekende scheve minaret van de Grote Moskee van Mosoel nog recht, woensdag was hij nergens meer te bespeuren.
FOTO AFP Dinsdag stond de bekende scheve minaret van de Grote Moskee van Mosoel nog recht, woensdag was hij nergens meer te bespeuren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium