Het Belang van Limburg

Het basisinkom­en in België is wél betaalbaar

- Roland Duchâtelet­hâtelet

Vorige week werd het “nieuws” verspreid dat het basisinkom­en niet betaalbaar zou zijn. Ik zet hieronder graag uiteen hoe het wél betaalbaar is. Daarbij blijft de overheid - net als nu - de kosten van geneesmidd­elen en andere zorgen op zich nemen, naast het basisinkom­en.

In een eerste fase wordt het ‘cash-gedeelte’ van alle uitkeringe­n waaronder de sociale zekerheid, het ziekenfond­s en het OCMW - vandaag 73 miljard euro - vervangen door een onvoorwaar­delijk basisinkom­en voor de hele bevolking plus een voorwaarde­lijk bijkomend inkomen voor gehandicap­ten, mensen die nu een hoger pensioen hebben, enz.

Het onvoorwaar­delijk basisinkom­en is samengeste­ld als volgt: tot de leeftijd van 17 jaar ontvangt men 200 euro per maand; van 18 tot 25 jaar ontvangt men 550 euro; van 26 tot 65 jaar ontvangt men 750 euro en vanaf 65 jaar ontvangt men 1.300 euro per maand. Als men vermenigvu­ldigt met het aantal per leeftijdsg­roep, komt dat op 94,5 miljard euro per jaar. De kosten van het aanvullend­e ‘voorwaarde­lijk bijkomend inkomen’ worden geschat op 14,5 miljardj euro. Het “uitkerings”- gedeelte van de vernieuwde sociale zekerheid ekerndert kost in totaal dus 109 miljard euro.

Op het ogenblik dat het basisinkom­en wordt ingevoerd, verandert het inkomen uit arbeid van de werkenden helemaal niet. Bijvoorbee­ld,vooriemand die nu 1.750 1.750 euro netto verdient, zal l dan dan een loonbriefj­e krijgen waarn waarop staat: basisinkom­en 750 750 euro, inkomen uit werk: werk: 1.000 euro. De werkendenn­den krijgen in eerste instantiee hun hun basisinkom­en van de werkgever.rkgezelfzi­chbetaor Dat is ook zo voor zelfstandi­gen, die in die zin ‘zichzelf’ een basisinkom­en betalen.

Zo verandert er niets voor de de werkenden, niets voor r de de werkgever en niets voor de overheid. De werkgevers betalen op op die die manier 41 miljard euro (4.560.000 werkenden x 12 maand x x 750 750 euro = 41 miljard euro) aan basisinkom­ens van de totale kosten osten van 109 miljard euro die eerder werd berekend.

Zo blijft er nog 68 miljard euro (109 – 41) te financiere­n, maarar dat dat is minder dan de 73 miljard euro die de overheid nu reeds uitgeefttg­eeft aan uitkeringe­n. Er is dus geen financieel probleem om een basisinkom­en sisinvoor in te voeren. Er is zelfs ruimte om het basisinkom­en voor kleine zelfstandi­gen te laten betalen door de overheid (in plaats plaats van door henzelf). Dat kan men zien als een individuel­e subsidie die voor ondernemer­schap.

In een tweede fase brengt de overheid-werkgever het uitbetalen van het basisinkom­en aan haar werknemers onder in het budget ‘basinkomen’: de budgetten voor de tewerkstel­ling van overheidsp­ersoneel vermindere­n daardoor met hetzelfde bedrag. Het is dus een ‘cosmetisch­e ingreep’: een veranderin­g evan budgetpost. Daar zit ook het onderwijs met zijn 400.000 0.000 werknemers in.

Deze methodiek kan men uitbreiden naar de zorg, waar er 500.0000.000 actieven zijn en de subsidies ongeveer 4.000 euro per maand d per per werkende bedragen. Net zo voor de cultuursec­tor, waar 60.000 0.000 mensen werken die gemiddeld voor 2.000 euro per maand perr pern persoon gesubsidie­erd worden.

In beide gevallen ligt de subsidie per werknemer hoger dan het het basisinkom­en van 750 euro, zodat men hier ook een deel van an de de subsidies kan verschuive­n naar het budget ‘basisinkom­en’. De dynamiek die daardoor ontstaat is dat de overheid individuel­e duele mensen subsidieer­t (met een basisinkom­en), en in mindere mate mate dan nu organisati­es subsidieer­t. Net als nu blijft de overheid de kosten van geneesmidd­elen en andere zorgen op zich nemen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium