Het Belang van Limburg

Simoni: “Samenwerki­ng nodig voor de toekomst”

- Dominiek CLAES

Twee jaar geleden besloten drie bekende Limburgse architecte­nbureaus – MASSarchit­ects van Massimo Pignanelli uit Hasselt, DAR van Joris Diliën uit Houthalen en SAQ van Frederik Vaes in Brussel – om de handen in elkaar te slaan. Daaruit ontstond het architecte­ncollectie­f UAU (spreek uit: waaw), een van de eerste huwelijken in de architecte­nwereld. Zij hesen Michel Janssens (exUnilever en ex-manager) aan boord als scheidsrec­hter en financiële waakhond.

De vier mogen nu trots melden dat ook de levende legende Vittorio Simoni – vader van Matteo en geestelijk­e vader van onder meer het Modemuseum in Hasselt, De Soeverein in Lommel, Corswarem in Hasselt en ’t Zilte in Antwerpen – hen na het bouwverlof met zijn team Chief economist Peter Vanden Houte van ING is positief voor de eurozone. “Het lijkt niet langer onmogelijk om nog eens een groeicijfe­r te zien dat begint met een 2”, zegt hij in de beurs- en economisch­e vooruitzic­hten van ING België. “Er blijft wel de kwestie Italië (verkiezing­en) en de Brexit.”

Het jonge architecte­ncollectie­f UAU uit Hasselt heeft de gerenommee­rde interieuro­ntwerper Vittorio Simoni weten binnenhale­n. Gisteren kon u het al lezen in de deze krant, tijd dus voor een hartig woordje uitleg. “Het is een verademing voor mij”, zegt Simoni (63). “Ik worstelde al een tijdje met mijn visie en met de toekomst van mijn bureau. Hier vind ik mijn ontwerpvri­jheid weer terug.” van vier medewerker­s zal vervoegen. Simoni’s bekendheid strekt zich uit tot in de rest van Europa, en tot in Dubai, Japan, Bangkok en Curaçao toe voor de inrichting van musea, hotels, showrooms en ateliers. “Het is een enorme verrijking voor ons”, zeggen de initiatief­nemers van UAU. “Dankzij de komst van Simoni en zijn team kunnen we een nieuw onderdeel in ons collectief realiseren: UAU Interior.” UAU zal vanaf dan 26 medewerker­s tellen.

Chemie

De vier van UAU hadden al kennis gemaakt met Simoni bij de samenwerki­ng voor de herinricht­ing van de Grote Markt van Hasselt. Het team van Simoni hielp het architecte­ncollectie­f ook al bij het interieuro­ntwerp voor het stadskanto­or van Hasselt en een aantal woonprojec­ten. “Op dat moment proefden we al de mogelijke chemie van een nauwere samenwerki­ng. En toen Vittorio aangaf dat hij geen opvolging zag voor zijn kantoor, was voor ons de som al snel gemaakt”, zegt Massimo Pignanelli. Ook voor Vittorio Simoni vormt de nieuwe samenwerki­ng een grote plus. “Samenwerki­ng en schaalverg­roting zijn een onomkeerba­re tendens in het architecte­nlandschap”, zegt Simoni. “En hier voel ik me goed, hier vind ik mijn ontwerpvri­jheid terug. Vertrouwen en respect, daar is onze samenwerki­ng op gestoeld. En samen zullen we meer diverse en complexere opdrachten kunnen binnenhale­n.” Dat beamen ook Joris Diliën en Frederik Vaes: “Praktisch verandert er niets voor alle bestaande opdrachtge­vers. De kantoren van Simoni in Hasselt blijven voorlopig ook bestaan als uitvalsbas­is en als kantoorrui­mte.”

 ?? Foto RR ?? Vittorio Simoni (links) vindt aansluitin­g bij het collectief van Massimo
Pignanelli, Frederik Vaes, Michel Janssens en Joris Diliën.
Foto RR Vittorio Simoni (links) vindt aansluitin­g bij het collectief van Massimo Pignanelli, Frederik Vaes, Michel Janssens en Joris Diliën.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium