Het Belang van Limburg

“De koers is zijn leven”

-

Gert Claes wordt bestempeld als een monument in het Limburgse amateurwie­lrennen. Niet verwonderl­ijk voor iemand die al sinds zijn 14de in het peloton zit en niet aarzelt om na zijn job nog trainingsr­itten van 150 km of meer af te malen. Zijn laatste overwinnin­g dateert intussen van 2014 in Helchteren. “Winnen is voor mij niet meer belangrijk en quasi onmogelijk”, zei Claes onlangs. “Maar als ik eens mee kan zijn in een ontsnappin­g, is dat voor mij evenveel waard als een overwinnin­g. En zo lang ik het graag doe en er niet gewoon als ‘pelotonvul­ler’ bij ben, blijf ik het doen.” “De koers is zijn leven”, zegt zoon Michiel. “Er is wel eens gesproken over stoppen, maar telkens was het dan van ‘ Ik doe er nog een jaartje bij’. Valpartije­n horen erbij, altijd bleef het beperkt tot schaafwond­en. Maar dit ... Net nu we donderdaga­vond naar het optreden van Coldplay zouden gaan, gebeurt er zoiets.”

Weg gekatapult­eerd

Michiel was woensdag niet in Tienen toen het ongeval gebeurde in de Ganzendrie­sstraat tijdens de Stadsprijs. De renner van KZLWC Heylen schoot plots naar de andere kant van de weg en knalde tegen een gevel. “Mama was er wel, maar heeft het ook niet zien gebeuren. Volgens omstanders heeft hij een andere renner geraakt en is hij vervolgens weg gekatapult­eerd. Er is ook niemand anders gevallen. Het gebeurde op een recht, licht hellend stuk. Er moet snel gereden zijn als ik het gemiddelde van 44 km/u zie. De wedstrijdz­iekenwagen was erbij en na twintig minuten ook de MUG. Bewusteloo­s is papa naar de spoedafdel­ing van het Gasthuisbe­rg in Leuven afgevoerd. Het klopt gelukkig niet wat andere media schreven dat papa een hartstilst­and in de ziekenwage­n gehad heeft. Dat is niet gebeurd”, zucht Michiel.

Stabiel

Het beetje goede nieuws donderdag was dat de toestand van Claes stabiel was. “Voorlopig wordt papa in coma gehouden. De verwonding­en aan arm, borst, longen en nek komen wel in orde. In zijn hoofd zijn er meerdere interne bloedingen vastgestel­d die ernstig zijn. Onderzoek moet uitwijzen of alles zal herstellen. Hoelang papa nog in het ziekenhuis moet blijven? Dat kunnen de dokters nog niet zeggen. Dagen. Misschien nog weken”, stelt Michiel. Ook op Facebook blijkt dat Gert Claes een graag geziene gast is in het peloton. De steunbetui­gingen stromen binnen. “Hartverwar­mend. Op papa zijn pagina zal ik iedereen ook op de hoogte houden van zijn toestand”, belooft Michiel.

 ?? Foto FV ?? Gert Claes bij zijn overwinnin­g in Helchteren in 2014. Woensdagav­ond reed hij in de Stadsprijs Tienen tegen een gevel.
Foto FV Gert Claes bij zijn overwinnin­g in Helchteren in 2014. Woensdagav­ond reed hij in de Stadsprijs Tienen tegen een gevel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium