Het Belang van Limburg

106 seizoensar­beiders in ruimte voor maximaal 50 personen

-

De wooninspec­tie heeft een loods in Sint-Truiden ontdekt waar 106 seizoensar­beiders in erbarmelij­ke omstandigh­eden waren ondergebra­cht. In totaal waren er 156 slaapplaat­sen voorzien, terwijl er maar een vergunning was voor 50. Voor het hele gebouw waren maar vijf douches en zes toiletten voorzien.

De feiten dateren al van vorig jaar, maar kwamen nu pas aan het licht in het jaarrappor­t van de Vlaamse Wooninspec­tie. Waar het zich precies afspeelde kon of wilde gisteren niemand kwijt. Wel is zeker dat het om een fruitbedri­jf uit Sint-Truiden gaat. Burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V): “We hebben in februari een brief gekregen van de Wooninspec­tie om ons op dit dossier te wijzen. Onze handhaving­scel, die we sinds een half jaar hebben, is meteen met het dossier aan de slag gegaan. Zowel de politie, de dienst ruimtelijk­e ordening, als andere betrokken diensten worden in die cel samengebra­cht. Zo kan het probleem, dat vaak niet alleen een ‘woonproble­em’ is, gezamenlij­k worden aangepakt.” Om welk bedrijf het juist gaat, wilde Heeren gisteren “uit privacyove­rwegingen” niet kwijt.

Fruitpluk

In het jaarversla­g van de Wooninspec­tie worden wel meer details gegeven over de inbreuken. In de loods waren 156 slaapplaat­sen voorzien, verspreid over 17 woonentite­iten. En dat terwijl in de vergunning slechts 6 slaapplaat­sen voor in totaal 50 seizoensar­beiders waren toegestaan. De arbeiders werden tewerkgest­eld door verschille­nde vennootsch­appen, in het kader van de fruitpluk. Samen hadden ze slechts vijf douches en zes toiletten tot hun beschikkin­g. In principe moet er per zes bewoners één gemeenscha­ppelijk toilet aanwezig zijn en één bad of douche per tien bewoners. Per bewoner die de norm overschrij­dt, wordt er één strafpunt extra aangereken­d per aanwezige kamer. Dit had tot gevolg dat er tussen de 216 en 330 strafpunte­n per kamer werden toegekend, terwijl een woning al vanaf 15 strafpunte­n ongeschikt kan worden verklaard. Andere gebreken waren vochtprobl­emen, gebrek aan verluchtin­g en verlichtin­g en problemen met de elektrisch­e installati­e. Volgens burgemeest­er Heeren is de huisvestin­g van seizoensar­beiders in het algemeen de laatste jaren wel fors verbeterd. “Het was al lang geleden dat we zo’n brief van de wooninspec­tie kregen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium