Het Belang van Limburg

Benson tekent voor vier jaar

Flankaanva­ller moet Boëtius doen vergeten

- Roger COX/Sven CLAES

De kogel is door de kerk. Na veel gepalaver is Manuel Benson voor de volgende vier seizoenen een Genkie. Gisteren werd het akkoord tussen alle partijen bekrachtig­d. Ook over het percentage bij een doorverkoo­p, een week lang het ultieme struikelbl­ok, werd een overeenkom­st bereikt. Met de overstap zou een bedrag van 1,25 miljoen euro gemoeid zijn. Benson, die nog deze week medisch gekeurd wordt, moet in de Luminus Arena Jean-Paul Boëtius doen vergeten. Geen simpele taak. Maar wie is nu eigenlijk die Manuel Benson? Een eerste kennismaki­ng.

Roots

Voetbal is Benson met de paplepel ingegeven. Zijn vader luistert naar de naam Jorge Hedilazio. Hij is een Angolees die begin jaren negentig voetbalde bij Lokeren. Niet toevallig, want zijn vrouw komt uit het Lokerse.

Opleiding

Al op z’n twaalfde speelt Manuel bij Anderlecht. Ploegmakke­rs zijn onder meer Youri Tielemans en Aaron Leya Iseka. Hij overklast daar Jan en alleman en dus besluit papa Jorge om hem onder te brengen bij de JeanMarc Guillou Academie in Tongerlo, later Lier. Zulte Waregem toont al snel interesse maar door een dispuut tussen de clan Guillou en Lierse-voorzitter Maged Samy, komt er van een transfer niks in huis.

Debuut

In april 2014, hij is dan net 17, debuteert hij in play-off 2 tegen Oostende. Zijn maatjes van de academie, zoals Kasmi en El Messaoudi, staan dan al in de basis bij de Pallieters. Zijn eerste basisplaat­s versiert hij in playoff 3 tegen Cercle Brugge. Maar pas na de degradatie naar tweede klasse in 2015 breekt hij echt door. Om het

goudha antje niet te verliezen, wordt hij tijdens de voorbereid­ing onder een stolp gezet. Zo wordt hij in een oefenpot tegen Anderlecht al na een half uur vervangen. Reden: er zit een scout van Arsenal in de tribune.

Genk

Het is Siebe Schrijvers, die er tijdens een jeugdinter­land bij Benson op aandringt om naar Genk te verhuizen. Maar het is Younous Oumouri, een medewerker van makelaar Patrick De Koster en een bekende van Genk-trainer Albert Stuivenber­g, die bij de transactie een hoofdrol zal spelen. Benson is het type voetballer dat Stuivenber­g graag ziet komen. Een jongen met een grote basissnelh­eid, lef en dribbelvaa­rdigheid. Benieuwd of de Genkse aanwinst zijn coach kan overtuigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium