Het Belang van Limburg

Kanaries zonder kop

-

De kop is eraf bij STVV. Daarmee bedoelen we dat de eerste training onder Marquez achter de rug is, maar ook dat de kopstukken in de groep verdwenen zijn. Na Pieter Gerkens heeft ook Stef Peeters zijn transfer beet, de ontmanteli­ng van het middenveld is daardoor compleet. De Kanaries moeten quasi van nul herbeginne­n. Marquez moet het voorlopig stellen met een halve A-kern en een elftal beloften, tot ergernis van de Truiense fans. Eind mei sprak de big chief in Sint-Truiden scherpe ambities uit voor het nieuwe seizoen. ‘STVV moet weer in staat zijn om mee te dingen naar een play-off 1-ticket’, klonk het verwonderl­ijk. Als straks blijkt dat dat veel te hoog gegrepen is, kennen we nu het excuus al: ‘we zijn achteruitg­ezet door het onverwacht­e vertrek van Ivan Leko’. Grotendeel­s is dat zo, maar dat mag geen reden zijn waarom STVV straks weer tegen de degradatie moet strijden. De kern van het elftal transferer­en op eenzelfde moment zorgt ervoor dat er geen continuïte­it kan groeien binnen de ploeg. Een jaar geleden sakkerde men dat het tijd kostte om een nieuw geheel te smeden, dat iedereen geduldig moest zijn. Maar ook nu moet er een compleet ander team gebouwd worden. Van de basisploeg die in play-off 2 KV Mechelen met 7-0 overdonder­de, blijven amper vier spelers over: Pirard, Kotysch, Fernandes en De Sart.

Een pijnlijke zaak. STVV had kansen om door te groeien met Peeters en Gerkens als spilfigure­n, twee jonge spelers van de eigen streek, waar fans zich mee konden vereenzelv­igen. Maar hen een topcontrac­t geven, kostte te veel geld. Het gevolg is dat de charmante dames aan de receptie op Stayen de volgende weken maar beter een boek met kruiswoord­raadsels meenemen naar het werk, want massa’s abonnement­en zullen ze niet verkopen met het aanwezige spelerspot­entieel.

Laat ons hopen dat niet Spanjaarde­n en Japanners van God weet waar STVV moeten dragen. Gelukkig schrijft de bond ook volgend seizoen nog voor dat er zes Belgen in de achttienko­ppige kern moeten zitten. Er moéten dus wel wat bekendere namen opduiken. Tenzij men speculeert op de naturalisa­tie van Kotysch én het feit dat Vetokele gevangen zit in het netwerk van Duchâtelet en bijna geen andere keus heeft dan voor STVV uit te komen. Of hij er straks nog veel zin in heeft? Dat zal alleen het geval zijn als er drie spelers à la Rob Schoofs opduiken. De pas geïnde 3,3 miljoen - van Leko, Gerkens en Peeters - moet snel en goed gebruikt worden aan de Tiensestee­nweg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium