Het Belang van Limburg

“Geen stap achteruit”

Matz Sels is de nieuwe nummer één van Weiler

- Alain ELIASY

Na een woelig seizoen bij Newcastle krijgt Matz Sels een herkansing bij Anderlecht. De lokroep van de Champions League en vooral het perspectie­f op een WK-selectie voor Rusland deden Sels voor een verhuur aan de Belgische landskampi­oen kiezen. “Met het oog op het WK is het belangrijk dat ik mijn niveau opkrik.” Herman Van Holsbeeck glunderde bij de voorstelli­ng van zijn tweede toptransfe­r Matz Sels. “Ik zie aan de lichaamsta­al van René Weiler dat hij tevreden is met de ploeg die we aan het bouwen zijn. Een jaar geleden liep hij er spierwit bij en wilde hij terug naar Nürnberg. Nu zie ik hem enkel lachen.”

Weiler drong al een tijdje aan op de komst van Sels. Het was met ingetogen blijdschap dat Sels het shirt met rugnummer één dat hij onder de neus geduwd kreeg, aanvaardde. “Maar dat rugnummer speelt geen rol”, aldus Sels. “Ik zal ook de concurrent­ie moeten aangaan met de andere doelmannen. Alle respect trouwens voor Frank Boeckx, die vorig seizoen veel voor Anderlecht heeft gedaan.” Van Holsbeeck is redelijk diep moeten gaan tijdens de onderhande­lingen met Newcastle. Maar hij haastte zich om te benadrukke­n dat Sels niet voor een ‘Engels’ loon zal voetballen bij Anderlecht. Van Holsbeeck noemt de bedragen die de voorbije dagen circuleerd­en zelfs absurd. “Het klopt dat Anderlecht veel moeite voor mij heeft gedaan”, zegt Sels. “Maar de bedragen die de ronde doen zijn opgeklopt door de pers. Ik wilde hoe dan ook naar Anderlecht komen en dat maakte het makkelijk om op financieel vlak naar elkaar toe te groeien.”

Geen aankoopopt­ie

Bij Newcastle kwam de 25-jarige Antwerpena­ar slechts negen keer in actie in de Championsh­ip, de Engelse tweede klasse. Vanaf februari haalde Sels zelfs de selectie niet meer. Komend seizoen dreigde de ex-doelman van Gent zelfs vierde keeper te worden. “Ik heb een bewogen seizoen achter de rug. Maar ik heb veel geleerd en ik ben ook een betere keeper geworden. Het klopt dat ik niet veel heb gespeeld, maar dat was de keuze van de manager (Rafa Benitez, nvdr.). Toch heb ik geen spijt van mijn beslissing: Newcastle was geen verkeerde keuze. Bon, ik wil het verleden achter mij laten. Ik ben blij dat ik bij Anderlecht een nieuwe uitdaging kan aangaan. In vergelijki­ng met Newcastle is dit zeker geen stap achteruit.” Anderlecht nam genoegen met een huuroveree­nkomst zonder aankoopopt­ie. Een teken dat de Brusselaar­s volgend seizoen voluit voor aanstormen­d talent Mile Svilar gaan. In principe wordt de samenwerki­ng tussen Anderlecht en Sels na het seizoen dus niet verlengd.“Ik heb nog steeds de ambities om door te breken in de Premier League – bij Newcastle of een andere club. Een verhuur van een seizoen was dus de beste optie voor mij. Voor Anderlecht ook, aangezien er jonge doelmannen zitten aan te komen.”

Sels beseft dat hij zich met goede prestaties in de Belgische competitie en de Champions League in de kijker kan spelen bij bondscoach Martinez. Op dit moment ligt hij in balans met Koen Casteels voor de derde stek in de doelmannen­hiërarchie bij de Rode Duivels. “Met het oog op het WK is het belangrijk dat ik mijn niveau opkrik. Als ik hier presteer, dan zal de rest wel vanzelf komen.’’ Hanni krijgt opslag - Anderlecht gaat aanvoerder Sofiane Hanni (26) belonen voor zijn uitstekend seizoen. De offensieve middenveld­er was goed voor 13 goals en 19 assists in 55 matchen. Alleen had hij een – naar RSCA-normen – relatief klein contract tot 2020, want de Franco-Algerijn verdiende maar zo’n 600.000 euro per jaar. Ondertusse­n werd met alle partijen een nieuw akkoord bereikt tot 2021. De speler zal ook een fikse opslag krijgen – minstens een verdubbeli­ng? – en de nieuwe verbinteni­s onderteken­en zodra hij terug is uit vakantie.

 ?? FOTO BELGA ?? Anderlecht huurt Sels van Newcastle zonder aankoopopt­ie.
FOTO BELGA Anderlecht huurt Sels van Newcastle zonder aankoopopt­ie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium